I denne delen presenteres et utvalg av 95 dammer som illustrerer mangfoldet av damtyper i Norge. Alle hovedtyper – tre-, mur-, betong- og fyllingsdammer – er representert. Utvalget inneholder både sjeldne, spesielle og vanlige dammer. Vi har etterstrebet å gi et så mangfoldig bilde av dammers bruksområder som mulig. Det har vært et mål å oppnå en geografisk spredning innenfor utvalget. Et kronologisk snitt har kun delvis vært mulig å oppnå på grunn av hyppig usikkerhet med hensyn til alder. Vi har brukt flere innfallsporter i et meget stort materiale, og utvalgets sammensetning derfor, som tilsiktet, sterk variasjon.
Vi vil igjen understreke at utvalget ikke må oppfattes dit hen at det kun er disse 95 dammene som er interessante som kulturminner og verdt å ta vare på.
-
Isdammen, Svalbard
Demningen ved Isdammen ble anlagt i 1960 for å forsyne Longyearbyen med drikkevann, men allerede før 1960 var dette byens drikkevanns- og iskilde. Om høsten skar man is og vinterstid ble isblokker hentet med hest og slede.
-
Skogfoss
Dammen hører til kraftverket Skogfoss i Pasvikelvas midtre parti. Kraftverket ligger i det østligste Finnmark, seks mil sør for Kirkenes. Nest etter Glomma er Pasvikelva det lengste vassdraget i Norge med sine 360 kilometer fra Enaresjøen i Finland til Bøkfjorden i Norge.
-
Trillingvatn
Dammen demmer opp Trillingvatnet og er en del av vassdraget Tårnelva. Tårnelva er siden 1980 et vernet vassdrag. Trillingvatnet ligger øst for bygden Tårnet i Sør-Varanger, øst for Kirkenes.
-
Isdammen
Isdammen ligger ca tre kilometer vest for Bugøynes. Det er en liten damkonstruksjon av stein som er anlagt for å samle opp vann, slik at is kunne sages ut.
-
Øvre Eggevatn
Dammen er en av to dammer som inngår i Breivikbotn kraftverk på Sørøya vest for Hammerfest. Anlegget ligger rett øst for tettstedet Breivikbotn, som er kommunesenteret i Hasvik kommune.
-
Virdnejavri
Dammen er lokalisert i nordenden av den langstrakte innsjøen Virdnejavri, som er en del av Alta-Kautokeinovassdraget. Vassdraget renner fra Kautokeino i sør til Altafjorden i nord. Altaelva, som er hovedelva, munner ut i Altafjorden. Elva utgjør den lengste og nordlige delen av det 229 km lange vassdraget.
-
Damvatn
Dammen ligger på søndre Ringvassøya og har demmet opp magasinvann til kraftverket ved Simavik, som har forsynt Tromsø med elektrisitet. Kraftverket ble anlagt av Tromsø Elektrisitetsverk i 1912-1913. Elektrisiteten fra Simavik var særdeles viktig for både gamle virksomheter og etableringen av nye i Tromsø i de første tiårene av 1900-tallet.
-
Slettaelva
Slettaelva dam, også kalt Nerdammen, ligger ovenfor Slettaelva på Kvaløya i Tromsø. Elva har utløp i Sandnessundet, rett ved Tromsø flyplass. Dammen ble bygget i 1918 til formål vannforsyning for Tromsø by.
-
Storvatn, Troms og Finnmark
Dammen ble anlagt i 1879 i forbindelse med elektrisitetsverket til Senjens Nikkelverk (1872-1886). Gruvedrift ble igangsatt av et walisisk foretak etter at det ble funnet drivverdig nikkelmalm i 1869. Nikkelverket ble drevet i en periode på 14 år, til 1886.
-
Vikbekken
Vikbekken hører til Viken-gårdene som ligger på vestsiden av Barduelva. Viken var den tredje gården som ble etablert i Bardu, i 1793, i den første fasen av den s.k. dølainnvandringen. ”Erobringen” av Bardu, med sine store sammenhengende furuskoger og gamle, tykke furuer, karakteriseres som Norges ”eneste fastlands landnåm” (www.visitbardu.no).
-
Dyrstad
På østsiden av øya Rolla står flere spor etter eldre tiders vassdragsbruk langs Dyrstadelva. Denne dammen er knyttet til en bekkekvern med en renne. Dammen består av tømmerstokker langs og på tvers over bekken.
-
Nusfjord
Dammen ligger ved utløpet av Mellomvatnet, et av tre vatn rett vest for Nusfjord. Nusfjord ligger på Flakstadøya, i Flakstad kommune i Lofoten og er et fiskevær med lange tradisjoner. Nusfjord er regulert til spesialområde bevaring. I Arkitekturvernåret 1975 ble fiskeværet plukket ut som eksempel på godt bevart trehusbebyggelse i Norge.
-
Brynvatn
Dammen er del av vannkraftanlegget Sørfjord 1 i Botneelva, Tysfjord sør for Evenes. Anlegget sto ferdig i 1983. Dammen ligger ca 520 meter over havnivå, og etablerer inntaksmagasin for kraftstasjonen, som er bygd inne i fjellet nede ved Sørfjorden i Inner-Tysfjorden. Fra Brynvatn utnyttes et fall på 515 meter.
-
Storglomvatn
Dammen er del av et stort kraftverk i fjell ved Svartisen i Meløy. Mesteparten av isbreen har siden 1989 vært en del av Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Svartisen kraftverk er et moderne anlegg fra 1993, men fører tradisjonen videre fra Glomfjord kraftverk; en storstilt statlig vannkraftutbygging og industrietablering fra 1920.
-
Malmvaskeridammen
Dammen ligger ved den sydlige enden av innsjøen Graurvatnet rett nord for Valnesfjord. Den ble anlagt i 1890 i forbindelse med Neverhaugen Jernmalmgruve, en virksomhet i drift fra 1874 til 1901.