Vikbekken
Vikbekken hører til Viken-gårdene som ligger på vestsiden av Barduelva. Viken var den tredje gården som ble etablert i Bardu, i 1793, i den første fasen av den s.k. dølainnvandringen. ”Erobringen” av Bardu, med sine store sammenhengende furuskoger og gamle, tykke furuer, karakteriseres som Norges ”eneste fastlands landnåm” (www.visitbardu.no).
Bardu ble på denne tiden omgjort til et jordbruksland som var svært ulikt resten av Nord-Norge. Skogens tømmer ble den viktigste ressursen, og trevirke ble selvsagt også brukt som byggemateriale til dammer i vassdragene. I Vikbekken ligger det tre dammer som samlet sett har fylt flere formål. Øverst i enden av Svartvatnet ligger en nåledam, som kan reguleres ved fjerning av planker i midtpartiet. Lenger ned i bekken ligger en tømmerkistedam som regulerer vannet til vadmelsstamp og mølle. Nederst i bekken ligger en ”stokkedam” (lokal betegnelse); en stokk på tvers i bekken regulerer vannet til en oppgangssag. Den første kvernen ble anlagt her i 1793 (avløst av mølle på 1920-tallet), og sagen ble bygget omkring 1800-1810. I tilknytning til de to sistnevnte er det anlagt vannrenner. Alle de tre dammene antas å være anlagt i perioden 1790-1810. Et lite gårdskraftverk ble i 1943 montert inne i møllebygningen, som er fra 1920-tallet. Innretningene i Vikbekken med tilhørende bygninger er i senere tid rekonstruert og vedlikeholdes av Bardu historielag og Stiftelsen Vikbekken.
Relatert informasjon
Damtype: Tre
Formål: Mølle/Sag
Byggeår: 1790
Meter over havet: 81
Elv: Vikbekken
Vassdrag: Barduelva
Eier: Stiftelsen Vikbekken
Vurdering og kilder
Dammene og kulturmiljøet representerer den tiden og det arbeidet som ble gjort på 1790-tallet, da innflyttingen fra Østerdalen og Gudbrandsdalen til Bardu begynte. Tredammene og kulturmiljøet i Viken er spesielle og utypiske i Nord-Norge. Ingen steder i Nord-Norge er tettheten av tredammer større enn i Bardu, hvilket reflekterer skogforekomstene som viktig naturressurs i samfunnsutviklingen på 1700-, 1800- og 1900-tallet. Dammene i Vikbekken er eldre trekonstruksjoner av ulik utforming og fremstår som ’perler på en snor’. De er tilknyttet et vassdragsrelatert kulturmiljø som er godt vedlikeholdt. Det er sjeldent å se så mange godt vedlikeholdte damkonstruksjoner og tilhørende bygninger i og ved en og samme bekk i Nord-Norge. Troms fylkeskommune anser området for å være et meget viktig kulturmiljø for formidling av historie i indre Troms.
Kilder:
- Arkitekturguide Nord-Norge og Svalbard (2004) Universitetsbiblioteket i Tromsø
- Granlund, Dagfinn og Haugli, Vidkunn (1988): Innvandringa til indre Troms, I: OTTAR 3:88, populærvitenskapelig tidsskrift fra Tromsø
- Museum Haugli, Ola og Østvik, Kolbjørn (1996): Oppgangssager i Bardu 1800-1935, Bardu historielag.