Hva er nedlegging?
Å legge ned et vassdragsanlegg, for eksempel en dam, vil i de fleste tilfeller innebære at hele anlegget blir fjernet. Noen ganger er det av hensyn til allmenne interesser ønskelig å la deler av anlegget stå igjen. NVE gjør da være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle om den planlagte endringen er en ombygging av anlegget, eller en delvis nedlegging av anlegget. Reglene om nedlegging finner du i kapitel 7 i vannressursloven.
Eier av et vassdragsanlegg har vedlikeholdsplikt og ansvar for sikkerhet helt til anlegget er fullstendig nedlagt
Eier av en dam eller et annet vassdragsanlegg, må sørge for at anlegget blir vedlikeholdt og er i forsvarlig stand, slik at anlegget ikke fører til skade (vrl. § 37). Dette ansvaret har eier så lenge anlegget, eller deler av anlegget blir stående. Hvis du ikke lengre ønsker å vedlikeholde vassdragsanlegget, skal det fjernes helt. For mer informasjon om reglene som gjelder for ansvar for sikkerhet, se damsikkerhetsforskriften og NVEs nettsider om damsikkerhet.
Hele anlegget skal fjernes
Ved nedlegging er hovedregelen at hele vassdragsanlegget skal fjernes, og området skal så langt det er mulig tilbakeføres til "slik forholdene var før anlegget ble bygget"(vrl § 41).
Søknad og melding
Nedlegging av vassdragsanlegg og som kan være til påtakelig skade eller ulempe for allmenne interesser i vassdraget, må ha konsesjon. Det er utarbeidet en mal for søknad om konsesjon til nedlegging av vassdragsanlegg. Dersom du er usikker på om tiltaket du planlegger trenger konsesjon, kan du be NVE vurdere konsesjonsplikt. Da må du sende melding til NVE med forespørsel om vurdering av konsesjonsplikt. For konsesjonspliktvurdering kan du benytte malen for melding om nedlegging.