Skred og vassdrag
-
Ny statistikk viser omfanget av skred i Norge
En ny tjeneste fra NVE gir et omfattende innblikk i skredhendelser i Norge. Tallene er hentet fra den nasjonale skredhendelsesdatabasen (NSDB). Databasen, som gir den mest komplette oversikten over registrerte skredhendelser i landet, inneholder over 97.000 registrerte skred, med den eldste hendelsen datert tilbake til 900-tallet.
-
340 millioner til sikringstiltak i 2023
NVEs årsrapport for sikrings- og miljøtiltak i 2023 er klar. Den viser at om lag 340 millioner ble brukt til sikring mot flom og skred, samt miljøtiltak langs vassdrag. Det ble også brukt 123 millioner til krisetiltak.
-
Slindelva har fått tilbake sitt opprinnelige elveløp etter 80 år
Et banebrytende restaureringsprosjekt i regi av Statsforvalteren i Trøndelag og NVE, har gjort det mulig å bringe Slindelva tilbake til sitt naturlige løp etter mer enn 80 år.
-
Ny veileder for håndtering av fjellskred i Norge
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har laget en veileder som gir innsikt i hvordan fjellskred i Norge håndteres innenfor områdene kartlegging, overvåking, beredskap og arealplanlegging.
-
NVE har dokumentert 700 skred etter ekstremværet Hans
NVE har dokumentert og gjort en kvalitetskontroll av alle skredhendelser under ekstremværet Hans. Det ble registrert over 700 skred i perioden 7. til 9. august 2023. I tillegg pågår det også et arbeid hos Statens kartverk med å digitalisere flomutbredelsen under ekstremværet. Dette vil danne grunnlag for flere analyser, og kan blant annet gi en oversikt over hvor mange hus som ble rammet av flom under Hans.
-
Meld deg på NVEs naturfarewebinar om nytt aktsomhetskart for kvikkleireskred
NVE har laget et nytt kartprodukt som viser hvor man må vise aktsomhet mot kvikkleireskred i byggesaker og arealplaner. Vi arrangerer nå et digitalt webinar hvor du får du en innføring i hvordan du skal bruke kartet og hvordan det er laget.
-
Har delt ut 112 millioner kroner til kommunene etter «Hans»
NVE har i månedene siden ekstremværet «Hans» mottatt en rekke søknader fra kommunene om bistand til sikrings- og gjenoppbyggingsarbeid. Nærmere 30 ulike kommuner har fått tilskudd til blant annet gjenoppretting av vannveier og midlertidig sikring mot flom og skred. Til nå er det delt ut 112 millioner kroner i krisetiltak.
-
Nye flomsonekart for Otta – arbeidet med flomsikring fortsetter som planlagt
I forbindelse med detaljprosjekteringen av flomsikringen i Otta sentrum har Norconsult, på oppdrag for NVE, utført nye beregninger av flomhøyder. Disse viser høyere flomvannstander enn de tidligere beregningene som ble gjort i år 2000.
-
Fjellpartiet Skutshorn er nå under kontinuerlig overvåking
Gjennom 2023 har NVE jobbet med å montere instrumenter for å få kontinuerlige bevegelsesdata fra fjellpartiet Skutshorn. Bakgrunnen er at et større fjellskred fra Skutshorn kan forårsake en flodbølge som kan ramme bebyggelse langs Vangsmjøse.
-
NVE har gjennomført flere nye skredfareutredninger
De siste månedene har NVE publisert en rekke skredfareutredninger. Blant annet er et område kartlagt i Nord-Aurdal etter ekstremværet «Hans». En skredfareutredning for utvalgte deler av Tromsø kommune er også lagt ut på høring.
-
Skotfoss sentrum sikret mot kvikkleireskred
NVE har gjennomført et sikringsarbeid for å beskytte Skotfoss sentrum mot potensielle kvikkleireskred. En rekke boliger, en skole, en barnehage og flere forretningsbygg er en del av lokalområdet som er sikret. Arbeidet startet i august 2023, og området er nå trygt etter et utfordrende, men vellykket prosjekt.
-
NVE arrangerer webinar om overvann
Hvordan kan kommuner og rådgivere ivareta sikkerhet mot skader og fare fra overvann i kommunale arealplaner? Det får du vite mer om i vårt webinar som arrangeres 10. januar 2024.
-
Hvordan kan kommuner og beredskapsaktører bruke og forstå snøskredvarselet? Meld deg på webinar
Tirsdag 12. desember arrangerer NVE et webinar om snøskred for kommuner og beredskapsaktører. I webinaret får du vite mer om hvordan kommuner og beredskapsaktører kan bruke og forstå snøskredvarselet på varsom.no.
-
Hvordan kan sikringshåndboka veilede deg som jobber med flom- og skredsikring? Meld deg på NVEs naturfareseminar
Sikringshåndboka er NVEs digitale veileder for informasjon om sikringstiltak mot flom og skred. Torsdag 16. november arrangerer vi et webinar hvor du får vite mer om hva sikringshåndboka er, og hvordan du kan bruke den aktivt i ditt arbeid med flom- og skredsikring.
-
Nytt om skredfarekartlegging i bratt terreng
Det siste året har det blitt ferdigstilt og publisert ei rekke skredfarekartleggingar i regi av NVE.
-
Ny veileder for kartlegging av fare for overvann i arealplaner
NVE har publisert en ny veileder for kartlegging av fare fra overvann i arealplaner. Veilederen er rettet mot de utførende som kartlegger faren for overvann, og for de som bestiller utredninger av overvannsfare.
-
Ber om innspill til skredfarekartlegging i Lyngen
NVE har engasjert Skred AS til å kartlegge potensielt skredutsatte områder i Lyngen kommune. Rapporten fra denne kartleggingen er nå lagt ut på offentlig høring med frist 29. september.
-
Skredområdet i Gjerdrum er sikret og trygt for framtidig bruk
I dag markerte NVE og Gjerdrum kommune at områdene hvor det tragiske kvikkleiereskredet gikk i desember 2020, nå er ferdig sikret og trygt for fremtidig bruk. Olje- og energiminister Terje Aasland, ordfører Anders Østensen og vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund var blant de som deltok på markeringen i skredområdet.
-
Søknad om naturfaretilskot - utsatt frist til 8. juli 2023
NVE utset frist for søknad om naturfaretilskot (jf. forskrift om tilskudd til flom- og skredforebygging og miljøtiltak i vassdrag) frå 1. juli til 8. juli grunna serverfeil hjå NVE.
-
Fjellskredovervåkningen i nord rigges for fremtiden
NVEs fjellskredovervåkning i Kåfjord har denne våren flyttet inn i nye og moderne lokaler i Birtavarre. De er spesialdesignet for operativ overvåking, og vil styrke beredskapen og gi bedre forhold for fjellskredovervåkningen i nord.