Publisert 19.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Trehørningen, Oslo

Trehørningen ligger i det nordøstlige hjørnet av Nordmarka og vest for Hakadal Verk i Nittedal.

Trehørningen — Foto: Helena Nynäs, NVE, august 2013

Dammen stenger for det naturlige avløpet mot Hakadalselva i øst. Vannet ledes i tunnel til Helgeren, før det renner ned til Maridalsvannet langs Skarselva. Etter denne omstilling er Trehørningen del av Maridalsvassdraget. Dammen ble anlagt i 1908 for å sikre brukene langs Akerselven nok driftsvann og hovedstadens sterkt økende befolkning ferskvann. Dammen ved Trehørningen er en steinfyllingsdam med en murdamkjerne. Den er fem meter høy og 26 meter lang.

Reguleringen av vassdragene i Nordmarka, der flere dammer og tunneler ble anlagt, var et viktig tiltak, og dam Trehørningen inngår i denne historien. Hakadalselva utgjør den nordre delen av Nitelva. I elva ble det blant annet fløtet tømmer til sagbruket på Hakadal Verk. Når reguleringen av Trehørningen ble planlagt i Christiania var mange interessenter involvert. Store investeringer og spørsmål om ekspropriasjon av skogsarealer gjorde reguleringen av Trehørningen til en politisk varm potet. Ingeniør Eger i Akerselvens Brukseierforening sto for planarbeidet, og fikk av foreningen et honorar på kr 60 000 - tilsvarende 20 årslønner for en ingeniør - for planen. Honoraret skulle utbetales mot at Christiania kommune antok planen, hvilket den gjorde i 1899. At Nittedal skulle bøye seg for å tilfredsstille storbyens og Akerselvas industriherrers behov, ble omtalt som vannrøveri.

Området er et hyppig brukt friluftsområde, og Trehørningen er tilgjengelig via skogbilvei fra Hakadal Verk. Maridalsvassdraget er siden 1973 vernet mot kraftutbygging.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Fylling

Formål: Vannforsyning

Byggeår: 1908

Oppd.m.volum: 1,89 mill.m3

HRV: 360

Damtopphøyde: 361,25

Elv: Ela

Vassdrag: Glomma

Eier: Oslo kommune Vann- og avløpsetaten

Vurdering og kilder

Dammen forteller historie om by- og infrastrukturutvikling som går mer enn hundre år tilbake. I historien inngår strid om rettigheter samt tvister om kommunal styring og overstyring. Dammen er fortsatt en viktig brikke i Oslo kommunes vannforsyning, der Maridalsvassdraget er det vassdraget i Nordmarka som står for mesteparten av Oslos vannforsyning. Dammen illustrerer at også vannforsyningens historie har politisk og økonomisk innhold.

Kilder:

  • Eger, Lorentz (1898): Forslag til Forøgelse af Christiania Vandforsyning samt til Foranstaltninger mod Vandets Forurensning. Christiania
  • Moland, Tallak (2006): Historien om Nordmarka. Christiania Forlag
  • http://www.nittedalsporten.no/historie/hakadal.htm (død link)