Publisert 15.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Nåvatn

Nåvatn (I og III) er to flerbuedammer som, i tillegg til to platedammer, demmer opp Nåvatn, reguleringsmagasinet for Skjerka kraftverk.

Nåvatn med to flerbuedammer og to platedammer — Foto: Helena Nynäs, NVE

Nåvatn inngår i Mandalsvassdraget og ligger syv mil nord for Mandal. Skjerka kraftverk ble planlagt av Vest-Agder Kraftselskap, et fylkeskommunalt elektrisitetsverk stiftet i 1920. Kraftverket sto ferdig i 1932. I dag drives og eies kraftverket av Agder Energi Produksjon. De to flerbuedammene i betong har skråstilte, sylindriske buer med diameter på 19 meter, og innsidene er kledd i treverk. Nåvatn I har ni buer, maks buehøyde på 28 meter og en samlet kronelengde på 200 meter.

Nåvatn III har åtte buer, maks buehøyde på 18 meter og en samlet kronelengde på 190 meter. I sin form er disse to dammene unike i Norge. To andre flerbuedammer i Norge har vertikalstilte buer (se objektene 5 og 62). Dammene ved Nåvatn ble prosjektert av Chr. F. Grøner, en anerkjent og innovativ ingeniør i norsk dambygging. Dammene har i ettertid vært karakterisert som både kostnadskrevende og kompliserte. Skjerka kraftverk er fornyet etter 1990-tallet og i den forbindelse er de fire dammene ved Nåvatn planlagt erstattet av to nye dammer. Siden 2010 har det vært holdt konserter ved dam III, som er mulig å nå med bil. Konsertarrangøren gjør et poeng av at hver konsert ”under the dam” kan være den siste på stedet. Flerbuedammer er av det mer elegante slaget i dambyggingens historie.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Betong

Formål: Kraftproduksjon

Byggeår: 1932

Oppd.m.volum: 106/91 mill.m3

HRV/LRV: 628/591,50

Damtopphøyde: 629,21

Elv: Skjerka

Vassdrag: Mandalselva

Eier: Agder Energi Produksjon AS

Vurdering og kilder

Flerbuedammer er sjeldne i Norge. De var ansett å være innovative og dristige i sin tid, men er krevende betongkonstruksjoner. Flerbuedammer vil mest sannsynlig ikke bli bygd igjen, hvilket gjør disse to dammene ved Nåvatn spesielt bevaringsverdige. De to flerbuedammene gir sammen med de to platedammene en god illustrasjon av en omfattende regulering av vassdrag i et uveisomt område. De strikte plateformene kombinert med bueformene skaper kontraster som ikke er vanlig i et og samme magasin. Dammene inngår i Skjerka kraftverk som har fått status nasjonalt bevaringsverdig kraftverk i prosjekt Kulturminner i norsk kraftproduksjon i 2006.

Kilder:

  • Stensby, Kjell Erik & Moe, Margrethe (2006): Kulturminner i norsk kraftproduksjon. Oslo: Norges vassdrags- og energidirektorat, rapport nr 2/2006
  • Wegmann, Edward (1911): The design and construction of dams. Sixth ed, John Wiley&Sons, New York
  • Wisting, Tor (red) (1991): 70 år ingeniørkunst, Ingeniør Chr. F. Grøner AS 1921-1991
  • http://www.underthedam.com/historie.html (død link)