Publisert 15.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Hammerdammen

Hammerdammen ved Næs Jernverk er bygd som en rekonstruksjon av en dam som var anlagt på samme sted i 1738. Dammen, lokalt kalt ”Verksdammen”, var nødvendig for å heve vannspeilet i Storelva nok til å lede vann inn i vannrennene både til masovnen og smia på jernverket.

Dammen i 2003 — Foto: Helena Nynäs, NVE

Vannhjulet og blåsebelgene på jernverket er også rekonstruert. Dette betyr at den gamle driftsformen, med dam og vannrenne som forutsetning, demonstreres konkret når museet har omvisninger. Under en stor flom i 1959 brøt dammen sammen. Dette førte til at jernverket på Næs ble nedlagt etter nesten 300 års drift. Hammerdammen er en slank tømmerkistekonstruksjon som henger i stålstag forankret i fjellet oppstrøms dammen. Dammen er i sin konstruksjon spesiell og benevnes som en ”hengedam”. Byggeprinsippet er ikke kjent fra andre steder. Antakelig er dammen Norges høyeste tredam med 8,5 m høydeforskjell mellom vannspeilene og 12,5 m total byggehøyde. Hammerdammen ble rekonstruert 2002-2004. Byggherre var Næs Jernverksmuseum og NVE bidro med finansiell støtte og byggteknisk kompetanse. Dammen tilfredsstiller krav til damsikkerhet og flomavledning.

Dammen i 2004
Dammen i 2004 Foto: Roar Sivertsgård, NVE

Relatert informasjon

kart.gif

Damtype: Tre

Formål: Jernverksdrift

Byggeår: 1738/2004

Oppd.m.volum: 0,01 mill.m3

Meter over havet: 39

Elv: Storelva

Vassdrag: Vegårdsvassdraget

Eier: Næs Jernverksmuseum

Vurdering og kilder

Dammen er i sin konstruksjon unik i Norge, i tillegg er det en sjeldent høy damkonstruksjon i tre. Næs Jernverk er ett av 14 prioriterte kulturmiljøer på Riksantikvarens liste over tekniske og industrielle kulturminner. Riksantikvaren og Norsk Kulturråd har ved flere anledninger gitt betydelige bidrag til istandsettelse og tilgjengliggjøring av anlegget ved museet. Museet har status som nasjonalt prioritert teknisk-industrielt kulturminne. Disse forhold bidrar sterkt til at dammen har meget høy kulturhistorisk verdi. Dammen har i hundrevis av år vært en viktig forutsetning for driften ved jernverket, og fremstår i dag som et viktig element i det helhetlige og levende kulturmiljøet ved Næs Jernverk.

Kilder:

  • Norsk Kulturråd (1988): Bevaring av tekniske og industrielle kulturminner i Norge
  • Næs Jernverksmuseum (1996): Dam, renner og masovn. Plandokument
  • Riksantikvaren (1994): Verneplan for teknisk-industrielle kulturminner
  • www.jernverksmuseet.no