Publisert 15.10.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Gausbuvatn

Tømmerkistedammen ligger øverst i Arendalsvassdraget, ved utløpet av Gausbuvatn vest for det gamle gruvesamfunnet Åmdals Verk.

Foto: Stig Storheil, NVE, 05.07.2017

Dammen på dette stedet har vært brukt til både tømmerfløtning og kraftproduksjon i tilknytning til kobberverket som startet opp på slutten av 1600-tallet, da den dansk-norske kongen Fredrik III sendt tyske bergmenn til Telemark for å utvikle gruvedrift. Skogdriften i området har vært nært forbundet med kobberverket, som hadde sin storhetstid i siste halvdel av 1800-tallet. Gausbuvatn og dammen inngår i dag i et reguleringssystem som inkluderer fire kraftverk og seks magasiner.

Dam Gausbuvatn er det som kalles sperredam/overløpsdam og brukes ikke til aktiv regulering. Dammen som konstruksjon har vært gjennom mange faser, først som tømmerkistedam brukt i fløtningen, så ombygd med tørrmur på sidene, der tømmerkisten ble liggende igjen i midten av elveløpet, og senere med bukkelignende stengsel av tre over de åpne partiene. I 2003 startet arbeidet med rehabilitering av den nærmere 100 år gamle dammen. Dette var nødvendig på grunn av lekkasjer og for å tilfredsstille dagens krav til sikkerhet. Skafså Kraftverk, som siden 1950 står for driften, bestemte seg for å bygge om dammen etter gammel byggeskikk. Det ble lagt betongsåle i bunn og tømmerkistene ble tømret med kraftig furu med toppstokk av eik. De eldre steinmurte dammene på sidene er beholdt og forsterket med betongstøp. Dammen i sin helhet er 31 meter lang og to meter høy. Rehabiliteringen er tatt opp på film, og kan sees på www.videoarkivet.no.

Relatert informasjon

Kart

Damtype: Tre

Formål: Tømmerfløtning

Byggeår: 1700-tallet/2006

Oppd.m.volum: 0,70 mill.m3

HRV/LRV: 656,50/652,50

Damtopphøyde: 665,50

Elv: Monsåi

Vassdrag: Arendalsvassdraget

Eier: Skafså Kraftverk

Vurdering og kilder

Dam Gausbuvatn er et godt eksempel på en dam med lang historie, mange ombygninger og som har tjent mange formål. Dammen er lett tilgjengelig, nylig rehabilitert og tilpasset dagens krav til materialer og sikkerhet. Tømmerkistedammen, og det dokumenterte arbeidet med den, er et vesentlig bidrag for å opprettholde tradisjonell håndverkskompetanse.