Publisert 07.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Terskler i Oselva

Oselva er betegnelsen på Ripsdalselva fra Sørdalsvatnet til utløpet ved Syvden i Syvdsfjorden. Oselva er forbygd 550 m oppstrøms fra brua over riksvei 662. På begge sider er elva flom- og erosjonssikret på hhv 200 m og 550 m.

Elveløpet nedover — Foto: Tore Hovland, NVE, 2008

På strekningen er det bygd seks terskler av en type som første gang ble utført i Syvden, derav navnet syvdeterskel. De består av tømmerstokker som ovenfra sett er svakt buet motstrøms med forsenkning i midtpartiet. For å forankre tømmerstokkene er det lagt steiner bak, mens det foran er slått ned loddrette avkuttede jernbaneskinner. Nedenfor terskelen samles vannet mot midten og har strømforsterkende funksjon. Dette fører til at elva graver i bunnen nedstrøms og en erosjonsgrop dannes. I utløpet av gropa vil bunnmateriale samles og sorteres, hvilket tilfredsstiller laksens krav til gytebunn. Terskeltypen gir også oppholdssted til laksen i perioder med lite vann.

På 1960-tallet ble elvas øvre del senket. Fordi elva nedstrøms var bredere og grunnere skapte dette problemer under flom. Det ble utarbeidet plan i 1963 for forbygning av nedre del. Det ble planlagt opprenskning og flom- og erosjonssikring. Arbeidet ble utført 1967-72. Etterpå ble det påvist at lakseoppgangen ble vanskeliggjort i perioder med lavvann. Det ble derfor forsøksvis bygd terskler i elvas nedre del. Fram til 1980 ble det bygd til sammen seks syvdeterskler. Som kuriositet må nevnes at det på midten av 1970-tallet foregikk tyverier av de avrundede steinene som dekket toppen av flomsikringen anlagt i 1972. Det fremkommer i NVEs arkiv at en ansatt har sendt inn et artikkelforslag om tyveriene til bygdebladet Synste Møre.

Terskel
Foto: Tore Hovland, NVE, 2008

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Det var i Oselva ved Syvden denne type terskler første gang ble utført. Tømmerstokkene fungerte etter hensikten, men stokkene viste seg over tid å lett bli undergravd slik at vannet rant under stokkene. Derfor har terskler av denne typen senere blitt utført i stein.

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 5783