Publisert 07.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Forbygning mot flom og erosjon i Korsådalsbekken

Korsådalsbekken renner gjennom Stiklestad Nasjonale Kultursenter og ut i Verdalselva. I området er det betydelige mengder kvikkleire. Korsådalsbekken har i mange år gravd seg stadig dypere ned i det rasfarlige terrenget.

Bygning bygd ut i vannet — Foto: Einar Sæterbø, NVE, 2008

Forbygningen har en lengde på 770 m. Den øvre del av strekningen sikrer landbruksarealer, og arbeidet har bestått i å forsterke bunn og sider med steinmasser. I området er det utført en kombinert sikring med bruk av stein, dammer utført i tømmer og tørrmur. I samarbeid med sentret er det tilrettelagt for at bekkeravinen skal være en integrert del av området, med blant annet stier, dammer, magasiner, terskler og bruer. For å øke stabiliteten er Korsådalsbekken hevet 2 m på den utbygde strekningen.

Allerede i 1946 ble det utarbeidet en plan for å hindre at Korsådalsbekken skulle undergrave områdene rundt det katolske kapellet. Det var frykt for at gravingen i bekkeløpet kunne fremkalle leirras, og det ble planlagt å renske opp i bekkeløpet og å plastre elvebredden med et tykt steinlag. Denne planen kom aldri til utførelse.

Korsådalsbekken fortsatte å skape problemer for området, og Stiklestad Nasjonale Kultursenter søkte om å få utbedret de berørte områder. En ny plan ble utarbeidet i 1996 og arbeidet ble utført i 2000-2001.

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Anlegget sikrer en viktig historisk lokalitet. Sikringstiltaket glir godt inn i det eksisterende kulturmiljøet, og området er meget godt tilrettelagt for allmennheten. Miljøet som Korsådalsbekken inngår i bidrar til at anlegget har høy kulturhistorisk verdi. Korsådalsbekken inngår i det vernede vassdraget Verdalsvassdraget.

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 2788