Publisert 07.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Forbygning mot flom i Rustøyelv ved Rustøen

Rustøyelv er en mindre elv med utspring fra Myklebustbreen. Rustøyelv tar en krapp 90 graders sving i teigen mellom fjellskrenten og jordbrukslandskapet før den renner ut i Oldevatn.

Forbygning sett mot bebyggelsen nedenfor — Foto: Bård Andersen, NVE (VF-843), 1973

På høyre side av elva er det bygd et flomsikringsanlegg i form av en ledevoll på 350 m. Anlegget beskytter bebyggelse, jordbruksjord og fylkesveg på Rustøen. Anlegget er bygd opp av avrundede steiner og grus som elva har fraktet med seg.

Rustøyelv har ofte forårsaket store skader under flom. Under flom bryter elver i bratte skråninger seg lett ut av elveløpet for å ta et nytt løp. Er det en breelv, er sjansen stor for at den fører med seg svært mye stein og grus. Under flom i 1905, 1932, og 1941 skapte Rustøyelv store skader. Det ble utført sikringsarbeid og elveløpet ble ført tilbake til sitt opprinnelige løp. De første arbeidene ble utført omkring 1920. I 1971 oppsto nok en flomsituasjon, og elva tok med seg tusenvis av kubikkmeter med stein, jord og grus. Opphoping av massene førte til store ødeleggelser på gårder, veger, hager og dyrket mark. I perioden 1972-1982 ble anlegget gjenoppbygd, og i 1992 ble det utført reparasjoner og opprydding av elveløpet.

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Dette anlegget er representativt for sikringstiltak i et bratt vestlandsvassdrag. Rustøyelv har i tidenes løp forårsaket mye skade. Det er, naturlig nok, lite igjen av det opprinnelige anlegget, men forbygningen, og dens historie, forteller om hvilke store skader en forholdsvis liten breelv kan forårsake. Rustøyelv inngår i det vernede vassdraget Oldenvassdraget.

Litteratur:

  • Andersen, B., 1996. Flomsikring i 200 år. Oslo, Norges vassdrags- og energiverk.

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 506