Publisert 08.09.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Flomsenkning av Goksjø og Storelv

Goksjø har tilløp fra Storelv og Skorgeelv, og utløp i Hageneelv. Det spesielle med Goksjø er at vannet har både tilløp og utløp i nord. Tidligere var området preget av at store arealer var flomutsatt. Derfor ble senkning av Goksjø primært planlagt og gjennomført for å innvinne ny jordbruksjord.

Goksjø 2003 — Foto: Eirik Traae, NVE

Den første planen om å senke Goksjø ble utarbeidet i 1876. Noe arbeid ble utført, men manglende observasjoner av vannføring førte til dårlig resultat. I 1939 kom ny plan, nye arbeider ble utført, men heller ikke denne gangen var resultatet tilfredsstillende. I 1944 ble det utført ytterligere oppmåling av områdene rundt Goksjø og Storelv, og i 1946 ble det lagt frem nok en plan. Det var beregnet at arealer på 5200 dekar ville få nytte av senkningen. Arbeidene med senkningen av Goksjø ble utført i 1962-1975.

Arbeid i elven
Foto: Haakon Haga, NVE

Relatert informasjon

Kart

Vurdering og kilder

Det er lite synlige spor etter selve senkningen. Sporene kan leses i det endrete jordbrukslanskap og de senere utførte erosjonssikringsanleggene. Anlegget har lang planhistorie og er et av NVE Region Sør sine mest omfattende arbeider. Flomsenkning vil trolig ikke blitt utført i dag. Tiltaket er typisk for sin tid hvor jordbruksinteresser sto sterkt. Historien til anlegget gir også et bilde av problematikken rundt mangelen på vannstand- og vannføringsobservasjoner som ofte var tilfellet på slutten av 1800-tallet.

Arkiv:

  • Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 44