Publisert 18.11.2015 , sist oppdatert 16.08.2021

Arkitektur

Løpekran
I montasjehallen ble det satt inn en løpekran med løftekapasitet på hele 80 tonn. Foto: Henning Weyergang-Nielsen, NVE

Som nevnt, er alle de viktigste tekniske funksjonene innendørs på Tronsholen- anlegget sprengt ut i fjellhaller, men stasjonen har også et pent utformet portalbygg. Portalbygget fungerer som inngang til fjellhallene, og inneholder i tillegg en montasjehall med blant annet en kraftig løpekran med løfteevne på 80 tonn. Bygningen ble tegnet i 1949 av Tor Johannessen, som på denne tiden var ansatt som ingeniør i Lyse Kraftverk. Bygget stod klart i 1952. Muffehuset, der kablene fra fjellanlegget føres ut i friluft, stod klart i 1964 og ble tegnet av Bjørn Skjold.

Portalbygget er oppført i betong og er et tidstypisk, men samtidig forseggjort eksempel på tidlig etterkrigsmodernisme. Det har i form og fargesetting en del trekk som minner om mer kubistiske transformatorstasjoner fra 1950-tallet, men har samtidig andre elementer – blant annet den markerte gesimsen – som avviker fra dette. Et sammenlignbart eksempel, til en viss grad, kan være gamle Leiret transformatorstasjon på Elverum fra 1939. Portalbygningen har også enkelte trekk – blant annet det tilnærmet flate taket – som peker fremover i tid mot 1960-tallets funksjonalisme.

Det flate taket er et karakteristisk element. Verdt å merke seg med bygget er også fargesettingen, samt den fine proporsjoneringen av den asymmetriske fasadekomposisjonen og bruken av smale, vertikale vindusflater.

Portalbygget på Tronsholen
Portalbygget på Tronsholen ble tegnet av Tor Johannessen og inneholder blant annet en montasjehall. Foto: Henning Weyergang-Nielsen, NVE