-
212/2 Alta-Kautokeinovassdraget uten Altautb. (Guovdageaineatnu)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Størrelse og beliggenhet. Sammen med Tanavassdraget omfatter vassdraget Finnmarksvidda som er nasjonalt særpreget ikke minst på grunn av sine svært mange vann myrer og elveløp i en sårbar natur. Vassdraget gir en helhetlig og gradvis overgang av naturtyper fra viddelandskap i sør til utløp i Altafjorden. Ulike elveløpsformer og aktive prosesser, botanikk, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Avsetninger som illustrerer innlandsisens tilbaketrekning utgjør stedvis viktige og dominerende landskapselementer. Kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv inkl. laksefiske.
-
238/2 Austerelva - Tverrelva (Ovsttarjohka/Gaskajohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Beliggenhet øst på Varangerhalvøya, vendt mot Barentshavet. Vassdraget, som har få vann, er viktig del av et særpreget arktisk og karrig landskap, med utpreget viddekarakter i indre deler. Elvesystemet utgjør en sentral del av et sårbart landskap. Innslag av dolomitt påvirker naturforholdene. Elveløpsformer, botanikk og landfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet.
-
241/1 Bergebyelva (Suovvejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets vann, viktige våtmarksområder og tilhørende elvesystem drenerer mot sør, og ligger i overgangen til et særpreget landskap på Varangerhalvøya, som er uten større vann. Geologi og landskap med tilhørende landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet, bl.a laksefiske.
-
222/2 Billefjordelva (Gorbuvuonjohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdraget ligger mellom de også vernede Stabburselva og Repparfjordelva og utfyller vernet av disse. Kvaliteter knyttet til isavsmeltingsformer, landfauna og vannfauna inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Ved vernevedtaket i 1980 ble fiske av laks og hensyn til reindrift trukket frem. Viktig for reindrift og laksefiske.
-
211/2 Bogneelva (Bávnnjajohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Vassdragets elver og vann har en sentral funksjon i et variert landskap fra fjell til fjord. Utfyller vern av Vassbotnelva. Viktig for friluftslivet. Store interesser knyttet til laks var viktig ved vernevedtaget i 1980.
-
224/2 Brennelva (Lávttejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver, vann og myrer er viktige naturtyper i et attraktivt landskap nær tettstedet Lakselv. Kvaliteter knyttet til elveløpsformer, botanikk, landfauna og vannfauna er viktige deler av naturmangfoldet. Viktig for friluftsliv, inkludert jakt og fiske (laks).
-
225/1 Børselva (Bissojohka)
Vernegrunnlag: Vassdraget utgjør viktige deler av et kontrastrikt og instruktivt landskap der berggrunnen styrer et sterkt strukturbestemt og forgrenet dreneringsmønster med mange vann. Norges største forekomst av dolomitt bidrar til det særpregete naturmangfoldet. Øvre deler har viddeform med karrig vegetasjon. I overgangen mot lavlandet ligger en mektig canyon. Elveløpsformer, isavsmeltingsformer, botanikk, landfauna og vannfauna bidrar også sterkt til naturmangfoldet. Viktig for friluftslivet inkl. fiske.
-
246/2 Ellenelva
Vernegrunnlag: Beliggenhet i Pasvik, helt øst i Norge. Vassdragets mange myrer og vann, størst er Ellenvatnet, utgjør en sentral del av et lavtliggende landskap i innlandet. Området viser klare kontraster til andre vassdrag i Norge. Vegetasjon, fauna og isavsmeltingsformer er viktige deler av naturmangfoldet.
-
211/1 Fjorddalsvassdraget
Vernegrunnlag: Urørthet. Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet. Kystvassdragets bre og elver drenerer mot nord og er viktige deler av et særpreget og kontrastrikt landskap med kort avstand fra høyfjell til fjord. Brepåvirkning, elveløpsformer og aktive prosesser med tilhørende landformer inngår som viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier.
-
247/3 Grense Jakobselv (Vuorján)
Vernegrunnlag: Beliggenhet sør for ytre Varangerfjorden. Vassdraget renner i et sprekkesystem i prekambriske bergarter. Nær kysten har terrenget relativt stort relieff. Landskapet med tilhørende biomangfold og elveløpsformer er viktige deler av naturmangfoldet. Tidevannspåvirket basseng nær utløpet. De vernede vassdragene Tårnelva, Grense Jakobselv og Karpelva utgjør samlet en helhet lengst øst i Norge. Viktig for reindrift og fiske (laks).
-
220/2 Hamnelva (Boršujohka)
Vernegrunnlag: Urørthet. Særpreget, nordvendt vassdrag på Nordkinnhalvøya. Kystnær beliggenhet vendt mot Barentshavet. Naturmangfold knyttet til elvas forgreinete elveløp med mange loner er viktige deler av det karrige landskapet. Viktig for friluftslivet, bl.a. laksefiske.
-
234/2 Julelva (Juovlajohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets tre grener som alle drenerer mot øst-nordøst, kommer fra sentrale Varangerhalvøya som har få vann og lite vegetasjon. Nedre del er representativt for de skogrike delene av halvøya. Isavsmeltingsformer, elveløpsformer, botanikk, ferskvannsdyr og fugler er viktige deler av naturmangfoldet. Kulturminneverdier. Viktig for friluftsliv knyttet til fiske.
-
247/1 Karpelva (Siidejohka)
Vernegrunnlag: Anbefalt referansevassdrag. Beliggenhet sør for ytre Varangerfjorden. Vassdraget markerer overgangen fra et heilandskap i nord til viddepreg lenger sør. De vernede vassdragene Tårnelva, Grense Jakobselv og Karpelva utgjør samlet en helhet lengst øst i Norge. Kulturminneverdier. Viktig for reindrift og friluftsliv som jakt og fiske (laks).
-
218/1 Kokelva (Goavkejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets mange elver og vann er viktige naturtyper i et småkupert landskap med karrig vegetasjon. Sammen med de vernede vassdragene Russelva, Repparfjordelva og Smørfjordelva utgjør Kokelva en helhet sentralt på Porsangerhalvøya.
-
243/1 Klokkerelva (Veadjejohka)
Vernegrunnlag: Vassdragets forgreinete elvesystem med mange vann og store myrområder utgjør sentrale deler av et lavtliggende landskap sør for Varangerfjorden. Markerte terrasser i nedre del. Elveløpsformer og store klassiske myrområder med arktisk vegetasjon og utforming er viktige deler av naturmangfoldet.