Mølledammen i Vesleelva - søknad om nedlegging

Registreringsnummer
8390
Saksnummer
201904898
Overordnet sakstype
Andre inngrep
Sakstype
Nedlegging vassdragsanlegg
Formål
Vassdragsinngrep
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
12.01.2023
Fylke
Vestfold
Kommune
Holmestrand
Vassdragsområde
013.AZ

Sande kommune søker konsesjon for å legge ned Mølledammen i veslelva i Sande kommune i Vestfold fylke

Mølledammen er en gammel murdam som ligger i Vesleelva i Sande kommune. Dammen var i utgangspunktet et inntaksmagasin for et lite kraftverk som ble nedlagt i 1974. Dammen er per i dag klasse 2.

Mølledammen er i dårlig stand. Den oppfyller ikke kravene til sikkerhetsfaktor ved glidning og velting ved istrykk, og avledningskapasitet ved store flommer i damsikkerhetsforskriften. På grunn av dette, har magasinet bak Mølledammen vært tappet ned siden 2009. I etterkant av nedtappingen, er sedimenter i magasinet fjernet og magasinet har nå vegetert seg. Elveløpet til Vesleelva er reetablert forbi/gjennom Mølledammen. En fjerning av dammen vil ikke påvirke de hydrologiske forholdene i elva.

Sande kommune har ikke behov for dammen, og det er vurdert at magasinet har liten verdi som rekreasjonsdam. Dammens beliggenhet i fyllingsfoten til E18 vil trolig begrense interessen for dette. Sande kommune og søker derfor med hjemmel i Lov om vassdrag og grunnvann, kapittel 7 §41 om å få fjerne Mølledammen.

Dammen er ikke klassifisert som et kulturminne. Det er vurdert at nedlegging av dammen ikke vil ha betydning for allmenne interesser, friluftsliv, kulturminner, verdifulle naturtyper, rødlistearter eller andre brukerinteresser.