Kopperaa vindkraftverk

Tiltakshaver
RWE WIND NORWAY, BRANCH OF RWE WIND NORWAY AB
Sakstype(r)
Nett, Vind
Saksnummer
201203135
Status
Konsesjon avslått
Dato
13.04.2015
Fylke
Trøndelag
Kommune
Meråker, Stjørdal
Søkt produksjon
612,00 GWh
Søkt effekt
180,00 MW

NVE avslo 13.4.2015 konssjonssøknad fra E.ON Wind Norway om å bygge og drive Kopperaa vindkraftverk. Vedtaket er klagebehandlet av OED i brev av 19.9.2017, og avslaget er endelig.

Kopperaa vindkraftverk kan etter NVEs vurdering være et konkurransedyktig prosjekt i det norsk-svenske elsertifikatmarkedet. Når miljø- og samfunnsvirkninger i vid forstand tas med i vurderingen er det imidlertid ikke et samfunnsmessig rasjonelt prosjekt sammenlignet med andre vindkraftprosjekt NVE har meddelt konsesjon.

De viktigste negative virkningene av Kopperaa vindkraftverk er etter vår vurdering knyttet til samiske interesser, friluftsliv, reiselivsnæring og landskap. NVE har lagt til grunn at det er usikkerhet knyttet til virkningene for reindrift, og mener området med sin funksjon som blant annet oppsamlingsområde og flyttlei tilsier at føre var-prinsippet bør vektlegges i avgjørelsen av konsesjonsspørsmålet. NVE har videre lagt vekt på at tiltaket kan medføre virkninger for friluftsliv, reiselivsnæring og landskap i et forholdsvis stort område som i dag er relativt mye brukt, og hvor kvalitetene hovedsakelig er knyttet til urørthet og fravær av menneskelig inngrep. NVE har også lagt vekt på at tiltaket medfører grenseoverskridende virkninger og at svenske lokale, regionale og nasjonale myndigheter går i mot prosjektet. Etter NVEs vurdering er ikke fordelene ved ny, fornybar kraftproduksjon og økonomiske virkninger lokalt store nok til å veie opp for disse ulempene.

NVE har i vedtaket lagt vekt på at Meråker kommune er positive til tiltaket, men har samtidig vektlagt at Nord-Trøndelag fylkeskommune og Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener det ikke bør gis konsesjon. E.ON Wind Norway og Merager Brug AS klaget på NVEs vedtak. NVE har vurdert klagegrunnene. Etter NVEs vurdering har det ikke fremkommet nye opplysninger eller argumenter som tilsier at vedtaket av 13.4.2015 bør endres eller oppheves. NVE opprettholder derfor avslaget. Klageoversendelse til OED ble sendt 1.2.2016. OED stadfestet NVEs vedtak den 19.9.2017.