Publisert 10.08.2018 , sist oppdatert 12.09.2018

NVE varsler oransje farenivå for Veslemannen

Oransje farenivå 12. september 2018. (feil lenke i e-postvarsling)

På bakgrunn av relativt store bevegelser og værvarsel om kraftig regn fredag kveld og natt til lørdag varsler NVE nå oransje (høyt) farenivå for fjellpartiet Veslemannen.

Velsemannen 10.08.2018. Foto: Lina Asheim Breidablik/NVE

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Fjellpartiet reagerer hurtig med økning i bevegelse ved mye nedbør og snøsmelting.

- Sensitiviteten til nedbør er veldig stor, og i sommer har en reaksjon på nedbør kommet tidligere enn foregående år, da fjellet har reagert mest på høsten. Årsaken er høyere temperaturer og mindre frost i fjellet enn normalt, sier geolog i NVE, Gudrun Dreiås Majala. - I tillegg er fjellpartiet mer ustabilt som følge av de store bevegelsene de seneste årene, fortsetter hun.

Hastighetene i fjellet er nå om lag 9-19 mm/d i øvre del av fjellpartiet og rundt 2 mm/d i nedre del av Veslemannen. Det har kommet 2,7 mm nedbør så langt i dag.

Bevegelsene på Veslemannen økte i forbindelse med nedbør 25. juli og igjen 4. august. Som følge av dette ble det 4.august satt gult farenivå.

- På bakgrunn av varsel om kraftig regn fra i kveld og natt til lørdag hever NVE nå farenivået til oransje farenivå. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå, sier Majala.

De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) er noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 1,3 m det siste året, og den nedre delen 8 cm. Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3 ­– det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

 

Det vil bli publisert dagsrapporter for bevegelsene her

 

Kontakt

NVEs pressetelefon:
tlf. 489 97 667 (ikke SMS)

NVEs fjellskredovervåkning

NVE overvåker kontinuerlig og i sanntid syv ustabile fjellparti som alle utgjør en høy risiko for fjellskred. Hvert fjellparti har til enhver tid et farenivå etter skala på fire trinn: Lav (grønn), moderat (gul), høy (oransje) og ekstrem (rød) fare.