Varsler oransje farenivå for Veslemannen - NVE

NVE varsler oransje farenivå for Veslemannen på grunn av store bevegelser, stor sensitivitet for regn og værvarsel om kraftig regn i kveld og i natt.

Velsemannen 10.08.2018. Foto: Lina Asheim Breidablik/NVE

Det har hittil kommet 3,8 mm nedbør det siste døgnet, og i følge nedbørsprognosene vil det komme en kraftig nedbørsfront senere i kveld/natt. Sensitiviteten til nedbør i fjellet er stor, og Veslemannen reagerer på små nedbørsmengder.

- På bakgrunn av de økte bevegelsene og varsel om kraftig regn fra i kveld og i natt, høyner med dette NVE farenivået til oransje farenivå. Det skal fortsette å regne fram til tirsdag, men med lavere temperaturer. Oransje farenivå betyr økt overvåking og forberedelse til eventuelt rødt farenivå, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. De årlige bevegelsene i Mannen (utenfor Veslemannen) utgjør noen få cm i året, mens den mest aktive delen av Veslemannen har forskjøvet seg mer enn 2 m det siste året og nedre delen 16 cm. Hastighetene i fjellet er nå om lag 5,5 cm/d i øvre del av fjellpartiet, og rundt 0,5 cm/d i nedre del av Veslemannen.

Veslemannen har et volum på 120 000 - 180 000 m3, det vil si rundt én prosent av det totale volumet av Mannen.

 

Dagsrapporter for bevegelsene blir publisert her