Ny forskrift om håndtering av energiknapphet og kraftrasjonering (kraftrasjoneringsforskriften)
30. juni 2023 sendte vi forslag til ny forskrift om håndtering av energiknapphet og kraftrasjonering (kraftrasjoneringsforskriften) på høring. Høringsfristen var 22. september 2023 og vi går nå gjennom høringsinnspillene. Det tas sikte på at forskriften vedtas høsten 2023 og trer i kraft 1. januar 2024. Følg lenken for lese om de viktigste endringene.
Vanlige spørsmål om rasjonering
Norge har et robust kraftsystem og god forsyningssikkerhet. Risikoen for kraftrasjonering er derfor lav. Når det er sagt, skal vi være forberedt på et scenario der kraftrasjonering kan oppstå. Det er viktig å understreke at en rasjoneringssituasjon ikke skjer over natten. Framløp mot en rasjoneringssituasjon utvikler seg gradvis og oppdages i god tid. De som blir berørt vil få tid til å forberede seg.
Hva er rasjonering?
Kraftrasjonering er en tvungen reduksjon av forbruk. Prinsippene for gjennomføring av en kraftrasjonering står i kraftrasjoneringsforskriften. I praksis kan rasjonering gjennomføres på to måter: kvoterasjonering og sonevis roterende utkobling.
Kvoterasjonering
Med kvoterasjonering reduseres alt forbruket innenfor et område med en viss andel. Nettselskapene må tildele hver enkelt sluttbruker en kvote, det vil si et visst antall kWh som kan brukes innenfor et gitt tidsrom. I første omgang vil disse sluttbrukerne være industri og næringsliv. Hvis kunden bruker mer strøm enn tildelt kvote, er prisen svært høy. Dette gjøres for at kunden skal overholde kvoten. Med kvoterasjonering er det fortsatt tilgang til kraft hele tiden, så sant kunden ikke går over kvoten.
Sonevis roterende utkobling
Sonevis roterende utkobling er nødvendig hvis ikke kvoterasjoneringen gjør at forbruket reduseres nok. Nettselskapene har laget et utkoblingsskjema der soner kobles ut i en roterende tidssyklus. I de periodene sonen er utkoblet har ingen i sonen tilgang til strøm.
Prioriterte sluttbrukere
Både ved kvoterasjonering og sonevis roterende utkobling må strømkunder med særskilt behov for tilgang til kraft behandles spesielt.
Energi skal prioriteres etter følgende overordnede hensyn:
- Liv og helse
- Vitale samfunnsinteresser
- Næringsliv og øvrige økonomiske interesser
Egenberedskap
Det er ikke noen absolutt sikkerhet mot strømavbrudd. Det er heller ikke noe mål for det norske kraftsystemet. Dette betyr at alle må være forberedt på strømavbrudd. De som er kritisk avhengig av uavbrutt tilgang på strøm, må selv sørge for å ha tilgang på en alternativ strømkilde. Dette er spesielt viktig i en rasjoneringssituasjon med sonevis roterende utkobling.
