Publisert 24.03.2025

Ny veileder for skjøtsel av kantvegetasjon langs vassdrag

NVE, Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet, i samarbeid med NIBIO og Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, har laget en ny veileder for å gjøre det enklere å ivareta naturverdier når det skal gjøres tiltak i kantsonen.

Foto: Eva Skarbøvik

Kantvegetasjonen langs elver og bekker er viktig for livet i og langs vassdrag. Den beskytter mot erosjon, reduserer avrenning av næringsstoffer og gir levesteder for mange arter. Likevel er det ofte uklart hva som er lov å gjøre av skjøtselstiltak uten å bryte regelverket, og hvordan de bør gjennomføres for å ivareta kantsonenes viktige funksjoner.

–Hovedbudskapet er enkelt - kantvegetasjonen bør i de fleste tilfeller få stå mest mulig urørt for å fungere best. Dersom det likevel må gjøres tiltak vil denne veilederen gjøre det lettere å ivareta økologien og biomangfoldet, sier Mari Hegg Gundersen, seksjonssjef i NVE.

Gode kantsoner er viktige for å nå nasjonale miljømål for vann

For å gi bedre veiledning har NVE, Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet, i samarbeid med NIBIO og Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus, laget en ny veileder for skjøtsel av kantvegetasjon langs vassdrag. Målet med veilederen er å styrke fokuset på gode kantsoner, som er viktige for å nå nasjonale miljømål for vann.

Veilederen bygger på vannressursloven §11 og andre relevante lover. Den er et praktisk tillegg til NVEs eksisterende veileder om kantvegetasjon og skal hjelpe grunneiere, entreprenører og forvaltning med å ta gode valg.

Veilederen omfatter kantvegetasjon langs bekker, elver, tjern og innsjøer, inkludert øyer i innsjøer og større elver. Den gjelder imidlertid ikke for kantvegetasjon mot sjø.

Kontakt

Kari Tønset Guttvik, seniorrådgiver

kagu@nve.no

48 08 30 25