Forbygning mot flom og erosjon i Malsåa
Malsåa er en sideelv til Helgåa. Elvene møtes 9 km oppstrøms fra Vuku. En halv km ovenfor samløpet med Helgåa finnes en solid tørrmur på venstre side av Malsåa. Muren har hatt, og har fremdeles, den funksjonen at den leder og hindrer vannet i å trenge seg sørover gjennom jordbrukslandskapet mellom Malsåa og Helgåa. Muren har en god fremtoning i landskapet og er delvis dekket med mose og trær.
Da Helgåa hadde begynt å grave seg ned i elvemelen etter Hærfossens gjennombrudd i 1893, fulgte de andre sideelvene etter. Malsåa, som kom på skrå fra nordøst, gravde seg ned og nådde etter hvert fjellgrunnen. Fjellet heller sørover og Malsåa beveget seg sakte og sikkert nedover skråningen. Vollasletten, som lå vest for gården Volden, var nær ved å rase ut. Det ble derfor besluttet å bygge en mur for å lede Malsåa vekk fra området. Muren er trolig bygd i perioden 1893- 1897. Det har vært benyttet vagger og kraner som hjelpemiddel i forbindelse med arbeidet. Muren førte til at elva flyttet seg lenger ut mot det blankskurte fjellet slik at den gamle fossen Vollafoss ble tørrlagt, og den nye fossen Kolstadfossen, ble dannet.


Relatert informasjon

Vurdering og kilder
Den tørrmurte forbygningen fra 1890- årene er autentisk og har en estetisk god utforming. Malsåa inngår i det vernede vassdraget Verdalsvassdraget.
Litteratur:
- Walberg, Ø., 1993. Ras i Verdal. Verdalsboka
Arkiv:
- Vassdragstekniske planer, anleggsnr. 269