Publisert 23.12.2019

Trygg tur på isen i jula?

Det er stor variasjon på isforholdene rundt om i landet, særlig i lavlandet. Mildvær, vind og snøsmelting har gitt tynn is eller ingen is mange steder. Det ventes forbigående kaldere vær i romjula, med ny islegging på isfrie vann i lavlandet. Vær tålmodig til isen er tykk nok!

I fjellet og i det meste av Troms og Finnmark er isen stort sett farbar, men de største og dypeste sjøene er enten isfrie eller nylig islagt. På varsom.no finner du isvarsler og aktuelle ferdselstips.

Med en isstav, som er tyngre og spissere enn en vanlig skistav, kan du sjekke istykkelsen. Foto NVE/Øystein Myhre

Hold god avstand til innløp og utløp

Ved innløp og utløp og i trange sund, strømmer vannet under isen og smelter den nedenfra. Dette er det nesten umulig å se fra oversiden, så hold god avstand til slike steder. Isen svekkes også ofte langs land. 

Vær forsiktig der det ligger snø på isen

Snø på isen isolerer, slik at isveksten går saktere. Isen la seg tidlig i år, men i store deler av landet er det også godt med snø. Snøen presser ned isen og gir overvann, mest der det er mye snø på isen.

 Vis barna hvorfor isen kan være farlig

- Nylagt is er en magnet på utforskende barn, og iskunnskap må læres, sier Ånund Kvambekk fra isvarslingen ved NVE.

Mange bor nær en liten pytt eller elv som islegges. Ta barna med til isen og vis dem hvorfor det er farlig. La dem holde hånda i vannet. og kjenne hvor fort de blir kalde. Hell vann på isen og vis hvor glatt den blir, så de skjønner hvorfor de ikke vil klare å komme opp igjen av hullet uten hjelp.

Ser du andre på isen?

Det er mange svært ivrige skøyteløpere, og tiden mellom islegging og første snøfall er ofte kort. De ivrigste går derfor på svært tynn is, med stor fare for å gå gjennom. Det skjer likevel sjelden, fordi de har lært seg å «lese» isen, og bruker en kraftig stav til å sjekke istykkelsen om de er i tvil. Ikke fall for fristelsen til å gå ut etter dem uten tilsvarende kunnskaper og sikkerhetsutstyr.

Lær om issikkerhet på varsom.no

På varslingssiden varsom.no finner du isvarsler og opplæringsstoff som kan hjelpe deg til å ferdes tryggere på islagte vann. Her kan du lese mer om anbefalt istykkelse, hva du skal se etter på isen, og nyttig sikkerhetsutstyr.

God og trygg tur på isen - eller på land.

Kontaktpersoner:

Ånund Kvambekk, tlf 996 09 036

Kjetil Melvold. tlf 905 59 474

Ragnar Ekker, tlf 975 73 438