Publisert 28.01.2016

Snøskredvarsler for Nordenskioldland på Svalbard

Onsdag 27. januar utvider snøskredvarslingen tjenesten med daglige regionale varsler for Nordenskiöld land på Svalbard. Snøskredvarslingen publiserer varsel om snøskredfare for denne regionen i perioden 28.1-31.5.

- Fra og med i dag er det kommet på plass skredvarsling for hele Nordenskiöld land. Ved fare for naturlig utløste skred som kan true bebyggelsen i Longyearbyen  vil NVE gjøre lokale tilleggsvurderinger av denne skredfaren spesielt. Disse vurderingene vil være basert på generelt vær-  og skredvarsel, samt lokalt værvarsel, lokale skredobservasjoner og NVEs kunnskap om skredbaner i Longyeardalen, forteller snøskredvarsler i NVE Odd Arne Mikkelsen. 

Longyearbyen lokalstyre har i henhold til beredskapsforskriften ansvaret for sikkerheten til innbyggerne i Longyearbyen. Når det varsles at det er mulighet for naturlige utløste skred, kontaktes Longyearbyen lokalstyre for vurdering av oppfølgingstiltak. Oppfølging kan være økt overvåkning eller evakuering. Sysselmannen bistår ved behov Longyearbyen lokalstyre til å gjennomføre dette, samt vedtar og iverksetter eventuelt ferdselsforbud. 

Ordningen vil evalueres i juni 2016. Varslene publiseres på Varsom hver dag innen kl 16. Snøskredvarselet er en prognose for skredfare de to neste dagene. Snøskredvarslene utarbeides av NVE, basert på en analyse av observasjoner og værprognoser. Observasjonene utføres av observatører fra UNIS og NVE (se regobs.no) og MET leverer værprognosene.

Det vil inviteres til et åpent informasjonsmøte i Longyearbyen om den nye lokale varslingsordningen for bebyggelsen i Longyearbyen i den nærmeste fremtiden.

 

Norges vassdrags- og energidirektorat, Longyearbyen lokalstyre og Sysselmannen

 

Kontaktpersoner

NVE:

Odd Arne Mikkelsen, snøskredvarsler i NVE, mobil: 977 59 345

Sysselmannen på Svalbard:               

Sysselmann Kjerstin Askholt, mobil: 905 71 326

Lokalstyret:

Marianne Aasen, mobil: 98228902