Publisert 27.10.2023

Jordskredvarslingen har 10 års jubileum!

Det har gått 10 år siden jordskredvarslingen ble etablert i Norge, og det er en milepæl som fortjener oppmerksomhet. Jordskredvarslingen har spilt en viktig rolle i å øke bevissthet og kunnskap om jord-, sørpe og flomskred, og øke tryggheten mot skred i landet vårt.

Den 21. oktober 2013 ble den nasjonale varslingstjenesten for jord-, sørpe- og flomskredfare offisielt lansert under Teknologidagene i Trondheim. Tjenesten er et resultat av et samarbeid mellom NVE, MET og SVV, og bruker modeller og observasjoner for å vurdere skredfare i hele landet.

  • Tjenesten har bidratt til bedre beredskap og forebygging av skredhendelser.
  • Norge var et av de første landene i verden som hadde en slik varslingstjeneste, og den har vært en inspirasjon for andre land.
  • Jordskredvarslingen bidrar ved å dele sin erfaring blant annet gjennom deltakelse i det internasjonale nettverket LandAware. Du kan lese mer om dette i det utfyllende blogginnlegget på LandAware Blogg.
  • I løpet av disse 10 årene har jordskredvarslingen sendt ut over 800 jordskredvarsel. Det er blitt sendt ut mellom 30 til 120 varsler pr. år, de fleste på gult nivå (92%). Antall varsel på oransje (alvorlig nivå) og rødt nivå (svært alvorlig nivå) representerer henholdsvis 7% og 1% av varslene.

Du kan lese mer i nyhetssaken på Varsom.no.