Publisert 01.12.2015 , sist oppdatert 23.12.2015

H.K.H. Kronprins Haakon oppfordrer deg til å ferdes trygt i fjellet.

Skisesongen er i gang og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) publiserer sitt første snøskredvarsel på varsom.no 1. desember. Kronprinsen har tre gode råd til inngangen av sesongen.

- Vi nordmenn er veldig glad i å bruke naturen og det er fint. Vi skal komme oss ut og vi skal gå på ski. Men det er viktig å gjøre det sikkert og da er det tre ting som er lurt å tenke på: sjekk skredvarselet på varsom.no, se om det er skredvær – snø, vind og økt temperatur og sjekk om du befinner deg i skredterreng, sier Kronprinsen i en film som ble laget da han ble med snøskredvarslingen på tur.

Film: tre gode sikkerhetsråd fra H.K.H. Kronprins Haakon.

 

Snøskredsituasjonen i Norge

På Vestlandet har det kommet mye snø. Onsdag kommer et kraftig mildvær og det ventes en forbigående skredsyklus. Flere lavtrykk er på vei og det ser ut til at det blir en krevende start på snøskredsesongen på Vestlandet.

Østlandet og Nord-Vestlandet har hatt lite snø og lav skredfare. Men det ventes en liten økning på Nord-Vestlandet i dag tirsdag på grunn av nysnø og vind.

I nord har det vært vinter i høyfjellet en god stund, men med ujevn snøfordeling. Et vedvarende svakt lag gir mye drønn, men foreløpig ingen skred. Været fra sørvest vil gi betydelig skredfare de neste dagene i flere regioner i nord.

 

Fra 1. desember til 30 mai vil daglige snøskredvarsler legges ut for hele landet.

- Dette er fjerde sesongen med snøskredvarsling, som bidrar til at folk kan ferdes trygt i fjellet, sier vaktleder Emma Barfod.

Observatørene våre har i dagene før oppstart vært ute over hele landet for å samle inn informasjon om skredfaren. Mange steder er vinteren allerede godt i gang, andre steder er snødekket fortsatt tynt eller fraværende.

 

Nytt i år

Publikum vil ikke merke så store forskjeller på Varsom fra i fjor, men det er gjort noen endringer som vil bidra til at varslene blir enda bedre.

- Det er installert mange nye værstasjoner i fjellet som gjør at datagrunnlaget blir bedre. Dette er en betydelig forbedring. Her har spesielt Statens vegvesen og Meteorologisk institutt gjort en kjempeinnsats, sier Rune Engeset, leder for snøskredvarslingen.

 

Varsom sparer liv

- Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra brukerne våre. Varslene blir brukt og alt tyder på at folk unngår ulykker på grunn av varslene våre, sier Engeset.

Dessverre skjer det likevel ulykker hvert år. Framover kommer vi til å ha enda mer fokus på å nå bedre fram til snøskuterkjørerne, utenlandske turister og til de som kjører i alpinanleggene.

- Vi har lagt ut en egen side med informasjon fra nestenulykker og ulykker. Her kan man lære fra tidligere hendelser og dele egne erfaringer. Det er viktig med åpenhet rundt nestenulykker og ulykker slik at vi som samfunn kan lære av disse, sier Engeset.

 

Skredkurs er den beste julegaven

Vi kommer i år til å ha enda mer fokus på skredproblemene i varselet. Det er viktig å ta seg tid til å sette seg inn i hva som ligger bak faregraden før du planlegger en tur i bratt terreng. Å bevege seg trygt i skredterreng krever kunnskap, og vi håper at enda flere tar skredkurs og tilegner seg denne kunnskapen.

- I år som i fjor er et skredkurs den beste julegaven man kan gi til en du er glad i, sier Barfod.

 


Kontakt

Rune Engeset, seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat. Mobil: 990 38 868

Om snøskredvarslingen

Snøskredvarslingen har som mål å unngå skredulykker i Norge. Norges vassdrags- og energidirektorat er ansvarlig for varslingen, som utføres av NVE i et samarbeid med Meteorologisk institutt, Statens vegvesen og Jernbaneverket. Varslene publiseres daglig på www.varsom.no i vintersesongen, sammen med isvarsler som beskriver tilstanden på islagte innsjøer gjennom vinteren.