Publisert 29.05.2020

Fortsatt stor sannsynlighet for stor vårflom

Snøsmeltingen er i gang. Foreløpig er vårflommen moderat, men det er fortsatt svært mye snø i høyden. Sannsynligheten er fortsatt stor for stor vårflom.

Etna ved Lunde bru, 24.05.2020. Foto: Inger Karin Engen, NVE

Etter noen kjølige dager i fjellet stiger temperaturen igjen de nærmeste dagene. Dette setter igjen fart på snøsmeltingen og vi venter økende vannføring i pinsen i mange vassdrag.

- For de nærmeste 5-6 dagene ser værutviklingen gunstig ut med tanke på vårflommen over hele landet. Temperaturer som gjør at det smelter passe mye snø uten at vi har nedbør er gunstig. Da får vi en middels stor vårflom uten mye skader, sier Hege Hisdal, direktør for hydrologisk avdeling i NVE.

- Vi må være oppmerksom på at hvis været blir litt annerledes enn det som er varslet vil det påvirke flomnivåene mye, fortsetter Hisdal.

Fortsatt stor sannsynlighet for stor vårflom

Selv om snøsmeltingen har begynt ligger det fortsatt store snømengder i fjellet, som kan gi stor vårflom de neste ukene både i nord og i sør.

- Det er fortsatt reelt at vi kan få stor vårflom i tiden fremover, dersom det blir høy temperatur med mye snøsmelting, særlig i kombinasjon med mye regn. Langtidsvarslene er svært usikre og derfor er det knyttet usikkerhet til hvor stor flommen blir, sier Hisdal.

NVEs varslingstjenester følger med på flomsituasjonen

NVEs varslingstjeneste følger nøye med på utviklingen i elvene, og flomvarsler blir publisert på varsom.no og Varsom twitter. Det er utstedt varsel om flom på gult nivå fra søndag i Nord-Norge. Det er også utstedt nye jordskredvarsler for helgen fra lørdag for Sør-Norge, og fra søndag for deler av Nordland og Trøndelag

Hele NVEs oppdaterte vårflomanalyse kan du lese på varsom.no. Oppdatert informasjon blir publisert på varsom.no torsdag 4. juni ca kl. 13, eller tidligere dersom situasjonen tilsier det.

Kontaktpersoner

NVEs flomvarsling
tlf. 404 36 000 (ikke sms)
08.00–21.00 alle dager

Vårflomanalyser på Varsom.no

NVEs flomvarsler

Følg NVEs flomvarsler på Varsom og Varsom Twitter

Har du bilder av flom og skred?

Registrer dem gjerne på RegObs.
Last ned appen på App Store eller Google Play