Publisert 22.03.2018

En snørik påske for de fleste

Mange forbinder påskeferien med snø og ski, og flere steder er det mer enn nok snø å boltre seg i.

Foto: janArild/regObs

For de som liker snø og ski går vi mot en drømmepåske med mer enn nok snø mange steder. – Likefullt forstår vi også at mange er lei snø og vinter sier snøforsker Tuomo Saloranta.

Rekordmye snø på Sør- og Østlandet

Denne vinteren har det vært rekord mye snø mange steder i Sør-Norge. Mange steder, særlig på Sør- og Østlandet har de opplevd å ha tre ganger så mye snø som vanlig, og denne vinteren kommer i samme klasse som de mest snørike vintrene siden våre modeller startet i 1958.

NVE måler snø på 21 steder rundt om i landet, og mange av våre målestasjoner viser at det er mer snø enn vanlig. Data fra vår målestasjon på Brunkollen utenfor Oslo viser at det nå er 105 cm snø her, og denne vinteren er i godt selskap med de snørike vintrene i 2009, 1995 og 1994. - Når det gjelder skipåsken, trenger altså ikke Oslofolket dra så langt for å få gode forhold sier Saloranta.  

Sjusjøen er jo også et skisted som har utmerket seg spesielt denne vinteren. Store dump med snø jevnt gjennomvinteren har gjort at det nå er 160 cm snø på målestedet vårt. Her har vi målt snø siden 70-tallet, og denne vinteren er blant de fem mest snørike siden da.

Også kan Filefjell, også et kjent sted å tilbringe påskeferien, skryte av 132 cm snø, mens målestasjonen vår på Breidvatn nord for skistedet Hovden viser omtrent det samme.  På Sognefjellshytta er det 165 cm snø og både påskeføret og skiføret utover våren og sommeren burde være sikret med det.

Sylferske målinger fra Rondane viser også at denne vinteren er en av de mest snørike, med 50 % mer snø enn vanlig. Da er denne påsken i godt selskap med de snørike vintrene i 2008, 2001, 1995 og 1988.

2 meter snø i fjellet i Vest

Selv om det nå er bart langs kysten av Vestlandet, ligger det mye snø i fjellet i Vest. - At det i gjennomsnitt er 2 meter snø i 1000 meters høyde kan være et godt estimat sier Saloranta, og viser til snøkartene han finner på www.senorge.no. - I tillegg viser vår målestasjon midt i det snørike skisenteret i Myrkdalen at det er over 2 meter snø, så det stemmer bra, sier snøforskeren.

En godt gjemt snørekord på Finnmarksvidda

I Nord har det nesten vært ‘arktisk ørken’ tidligere i vinter, men en god dose med snø uken frem mot påske sørger for at det blir skipåske på de i Nord også. Fra at det var mindre snø enn vanlig i mange fjellområder i Nord, er nå forholdene blitt bedre, og vi avslutter mars med omtrent normale snøforhold nordpå. – Det som er litt artig, sier Saloranta, - er at vi faktisk har en snøstasjon på Finnmarksvidda, Siccajavvre, hvor det ikke tidligere har blitt målt mer snø enn det det er nå. Det viser at selv om det har vært lite snø mange steder i nord, så glimter Finnmarksvidda til med en av de mest snørike vintrene siden målingene startet i 1998. 

Husk snøskredfaren!

Uansett hvilket fjell du ferdes i påsken, så er det lurt å sjekke de oppdaterte snøskred- og isvarslene på varsom.no. Snøskredfaren vil variere fra sted til sted og kanskje fra dag til dag, så gjør det til en god vane å sjekke de oppdaterte snøskredvarslene på www.varsom.no før du legger ut på tur!

Foto: siggen/regObs  

Kontaktperson

Snøforsker Tuomo Saloranta, tlf: 99164559