Damsikkerhetsforskriften krever at den ansvarlige skal benytte NVE-godkjente fagansvarlige i relevante fagområder til å utarbeide og/eller kontrollere tekniske planer, flomberegninger, dambruddsbølgeberegninger og revurderinger. Fagansvarlige har utdanning og erfaring innen sine fagområder, i tillegg til å inneha vassdragsteknisk kompetanse. Fagansvarlige skal sikre at undersøkelser, beregninger og planer gjennomføres og dokumenteres i samsvar med kravene i damsikkerhetsforskriften, og skal kunne foreta avanserte faglige vurderinger innen sitt fagområde.
Denne veiledningen er basert på bestemmelser i damsikkerhetsforskriften §§ 2-6, 3-1, 3-5 og 3-7, og angir gjeldende forvaltningspraksis i NVE.
Ord «må» og «skal» brukes i veiledningen for å referere til krav i damsikkerhetsforskriften. Dette er absolutte krav. Der det står «kan» eller «bør» i veiledningen er dette anbefalinger, forslag eller eksempler på hvordan bestemmelser kan oppfylles.
Forskriften skiller mellom fagansvarlige som er godkjent for anlegg i konsekvensklasse 1 og for alle konsekvensklasser. Formelt sett er det kun antall måneders praksis som er avgjørende for hvilken av de to godkjenningene man kan få. I praksis innebærer lengre praksiskrav en forventing om at søkeren har jobbet med flere anleggstyper i alle klassene og med mer kompliserte problemstillinger.
Hensikten med godkjenning i to trinn er at man kan opparbeide seg praksis gradvis fram til man er i stand til å ta ansvar for anlegg i de høyeste konsekvensklassene. Kvalifiserte kandidater kan likevel godkjennes direkte for alle konsekvensklasser når utdannings- og praksiskravet er oppfylt.
Damsikkerhetsforskriften § 3-7 åpner for at NVE kan gi begrensninger i godkjenningen avhengig av søkerens kvalifikasjoner. Det er høyst aktuelt i fagområde III, der man kan bli godkjent kun for rør og tverrslagsporter, men det gjelder også for fagområde I og II dersom man mangler erfaring med en bestemt type dam. Søkeren selv kan foreslå begrensninger i sin søknad. Det vil gjøre saksbehandling enklere.
Fagansvarlig skal godkjennes av NVE. Godkjenningen er personlig og gjelder for ett eller flere bestemte fagområder:
I: betong- og murdammer med fundament
II: fyllingsdammer med fundament
III: stenge- og tappeorganer, rør og tverrslagsporter
IV: flomhydrologi
V: hydraulikk og flomavledning
OM SØKNADEN
Søknad om godkjenning som fagansvarlig skal sendes til NVEs sentrale e-postadresse nve@nve.no med kopi til heff@nve.no.
Søknaden skal dokumentere at kvalifikasjonskravene i damsikkerhetsforskriften § 3-5 er tilfredsstilt. NVE forutsetter at alle søkere benytter de standardiserte søknads- og praksisskjemaene i høyre kolonne.
Legg ved kopi av ved kopi av vitnemål og karakterutskrifter fra relevant utdanning og etterutdanning, samt følgebrev og CV.
Klikk på elementene under for utdyping av det som skal følge med søknaden:
Kvalifikasjonskravene til fagansvarlig er gitt i damsikkerhetsforskriften § 3-5. For alle de fem fagområdene stilles det krav om master i teknologi/sivilingeniør eller tilsvarende grad. I tillegg kreves det at fagkretsen i utdanningen er relevant for det omsøkte fagområdet.
Minimumskravene til relevant praksis er gitt i damsikkerhetsforskriften tabell 3-5.1, og er avhengig av fagområde og konsekvensklasse:
Fagområde |
Konsekvensklasse 1 |
Konsekvensklasse 2, 3 og 4 |
I, II og III |
30 måneder |
60 måneder |
IV |
20 måneder |
40 måneder |
V |
10 måneder |
20 måneder |
Praksiskravene er basert på en forenkling der ett arbeidsår regnes som 10 måneder. Dette må hensyntas dersom varigheten av oppført praksis i søknaden er basert på omregning fra timelister.
For fagområde I, II, III og IV må det dokumenteres minimum 10 måneder samlet praksis de siste 5 år. For fagområde V er kravet minimum 5 måneder samlet praksis de siste 5 år.
Klikk på elementene under for utdyping av kravene til fagkrets og relevant praksis både generelt og for det enkelte fagområdet:
Godkjenning med manglende kvalifikasjoner
I noen tilfeller vil det være mulig å bli godkjent som fagansvarlig selv om kvalifikasjonskravene i damsikkerhetsforskriften ikke er oppfylt. Dette forutsetter at søker har relevant etterutdanning og/eller relevant praksis utover minimumskravet, jf. merknadene til § 3-5 fjerde ledd. Klikk på elementene under for mer informasjon.