Publisert 15.05.2025

Kan grønne vegger dempe urban flom?

Vannskader som følge av nedbør i byer er et økende problem. NVE deltar i et forskningsprosjekt som undersøker om grønne vegger kan holde tilbake vann og dempe urban flom.

Styrtregn fører hvert år til mange vannskader i byer og tettsteder. Utfordringene er forventet å øke på grunn av klimaendringene. Vi må derfor finne løsninger som bidrar til å holde tilbake vann og redusere skadeomfanget. Grønne vegger, som altså er bygningsfasader dekket med planter, er en mulig løsning som vi trenger å vite mer om hvordan fungerer.

Grønn vegg i Fredrikstad (Foto: Lothar Dören, NVE)

NVE bidrar som måleekspert

NVE er med i forskningsprosjektet Green Sponge Buildings in Scandinavia. Prosjektet undersøker potensialet til grønne vegger som et klimatilpasningstiltak i urbane områder. Spesielt ønsker man å undersøke hvor egnet grønne vegger er til å forsinke og redusere avrenningen fra bygninger, slik at det blir mindre vann på bakken (overvann) og belastning på det kommunale avløpsnettet under bakken. Prosjektet er en del av NVEs arbeid med å veilede kommuner i å forebygge skader fra overvann, og å bygge kompetanse om avrenning i tettbygde strøk.

NVE bidrar med sin mangeårige erfaring innen datainnsamling, overvåking og analyse av måledata. Prosjektet har etablert et testlaboratorium i Fredrikstad. Det har fire ulike typer grønne vegger, som er utstyrt med en rekke sensorer. Dataene skal brukes til å vurdere effekten til de grønne veggene, og til å øke forståelse av prosessene som foregår i dem. En pågående doktorgrad ved Høgskolen i Østfold benytter data fra testlaboratoriet i Fredrikstad.

Testlaboratoriet i Fredrikstad (Foto: Lothar Dören, NVE)

Prosjektet gir et nytt kunnskapsgrunnlag om grønne vegger

Ettersom det finnes lite dokumentert kunnskap om grønne vegger sammenlignet med grønne tak, ønsker prosjektet å bygge opp et hydrologisk kunnskapsgrunnlag for grønne vegger. Arbeidet i prosjektgruppen innebærer blant annet å

  • kartlegge og systematisere eksisterende internasjonal forskning og erfaringer
  • instrumentere og måle eksisterende grønne vegger for å registrere relevante klimatiske og hydrologiske parametere som nedbør, vind, temperatur, luft- og jordfuktighet og vannmengder før og etter avrenning
  • utføre kvalitative vurderinger av vegetasjonstype og -mengde for å vurdere effekten på vannopptak og forsinkelse
  • utføre fysisk inspeksjon og vedlikehold av måleutstyr og anlegg, spesielt i forbindelse med kraftige regnhendelser
  • utføre statistiske analyser og modellering for å kvantifisere effekten og sammenligne resultatene med tidligere studier og referanseprosjekter

Resultatene fra prosjektet vil være en sluttrapport, som vurderer av effekten av grønne vegger som overvannstiltak, og en drifts- og vedlikeholdsrapport, som dokumenterer praktiske erfaringer med måletekniske løsninger. I tillegg vil resultatene fungere som beslutningsstøtte i valg av løsninger for overvannshåndtering og klimatilpasning.

Skandinavia samarbeider i prosjektet

Prosjektet Green Sponge Buildings in Scandinavia har en varighet på tre år (2023-2026) og er støttet av EU gjennom programmet Interreg Sweden-Denmark-Norway (Öresund-Kattegat-Skagerrak). Prosjektpartnerne er Høgskolen i Østfold, IVL Svenska Miljöinstitutet, Rambøll, Sveriges Lantbruksuniversitet, Henning Larsen Architects A/S, VIA University College (VIA) og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Mer informasjon finner du på prosjektets nettsider og i en nyhetsartikkel i Fredrikstad Blad.