Publisert 14.12.2022

NVE har vurdert nettløsning for elektrifisering av Draugen og Njord

NVE har oversendt en innstilling til Olje- og energidepartementet om tilknytning av plattformene Draugen og Njord med kraft fra land. I innstillingen har NVE vurdert om nettanleggene OKEA har søkt om er den beste løsningen for elektrifisering, dersom plattformene skal drives med kraft fra land. Olje- og energidepartementet overtar nå videre saksbehandling for å ta en endelig beslutning til konsesjonssøknaden.

Foto: Bjørn Lytskjold/NVE

Engasjementet fra ulike høringsparter har vært stort og bredt. Mange er kritiske til elektrifisering av oljeplattformer med henvisning til forsyningssikkerhet til regionen og virkninger for kraftprisen. NVE har ikke tatt stilling til om plattformene skal forsynes med kraft fra land. Oppdraget til NVE har vært å vurdere virkningene av tiltaket for miljø og samfunn fra den omsøkte løsningen.

– NVE har lagt fram en anbefaling til hvilken løsning som bør velges, dersom Olje- og energidepartementet sier ja til å elektrifisere disse plattformene. Alle som søker nettilknytning, har i utgangspunktet rett til å koble seg på strømnettet. Løsningen vi har anbefalt er den med minst negative virkninger for kraftsystemet, arealbruk og miljø, sier Inga Nordberg, direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE.

Anbefalingene fra NVE

Utbyggingen av anleggene i forbindelse med elektrifiseringen vil primært påvirke Åfjord kommune, og deler av sjøområdene til Frøya kommune i Trøndelag.

NVE legger til grunn Statnett sin vurdering om at Hofstad transformatorstasjon er et veldig sterkt punkt i nettet, og at det vil være driftsmessig forsvarlig å tilknytte økt forbruk her. Regionalnettselskapet Tensio TS har også vurdert at 132 kV-ledningen fra Hofstad til Straum har stor kapasitet, og at elektrifisering ikke vil gi virkninger på nettets øvrige forsyningssikkerhet. Tiltakshaver har også søkt tilknytningen på vilkår om utkobling, som betyr at Tensio kan koble ut strømforsyningen til plattformene ved gitte situasjoner eller hendelser. Det vil sikre ytterligere fleksibilitet for nettselskapene i eventuelle anstrengte kraftsituasjoner.

I innstillingen anbefaler NVE at det gis tillatelse til en ny transformatorstasjon og utvidelse av eksisterende Straum transformatorstasjon med et nytt koblingsbygg. Fra disse anleggene anbefaler man tillatelse til en 1,5 km lang 132 kV jordkabel fra transformatorstasjon og ned til Olvika. Derfra anbefales en ca. 142 km lang 132 kV sjøkabel, som går gjennom sjøområder i Åfjord og Frøya kommuner og ut til plattformen Draugen. Sjøkabelforbindelse mellom Draugen og Njord behandles etter petroleumsloven.

Om forholdet til reindriften

Det er stilt spørsmål ved hvordan denne elektrifiseringen står seg i lys av Fosen-dommen fra Høyesterett, som konkluderte med at byggingen av Storheia og Roan vindkraftverker «krenker distriktets rett til kulturutøvelse etter (…) SP art. 27». Fosen reinbeitedistrikt mener derfor at man ikke kan gi tillatelse til flere inngrep i området før det er gjort tiltak som medfører at reindriftens belastning kommer under tålegrensen igjen. Høyesterett har ikke tatt stilling til hva dommen har å si for vindkraftverkene, men skriver at «…vindkraftverkene i Storheia og Roan vil true reindriftsnæringens eksistens på Fosen, med mindre kompenserende tiltak settes inn». Det er Olje- og energidepartementet som tar stilling til hva som blir neste steg i den saken.

– NVE har ikke grunnlag til å mene noe om oppfølging av Fosen-dommen, det ansvaret ligger hos departementet, men vi har lagt til grunn reinens bruk av området før Roan vindkraftverk ble bygget. Vi har også vurdert at plattformene kan tilknyttes strømnettet på en driftsmessig forsvarlig måte, også uten å belage seg på produksjon fra Storheia og Roan, sier Nordberg.

NVE anbefaler også vilkår om at eventuell anleggsperiode tilpasses reindriftens bruk av området.

Skal ta hensyn til torsk og korallhager

Utbygging av elektriske anlegg vil gi virkninger for miljø og samfunn. De aktuelle anleggene i Åfjord vil gi noen negative virkninger for naturtyper i form av skoghogst til kabeltrasé, samt potensielle virkninger for fiskeri og sårbar bunnfauna i sjø. NVE anbefaler derfor at det settes vilkår om en miljø-, transport- og anleggsplan, som drøftes med berørte kommuner, fylke og grunneiere.

For å redusere virkningene fra anleggsarbeidet anbefaler NVE også at det settes spesifikke vilkår om å unngå torskens gyteperiode, samt at kabelen ikke skal spyles ned eller grøftes der den passerer tettere på korallhager, men heller tildekkes med stein.

Innstillingen fra NVE vil bli sendt til OED, som tar endelig beslutning i saken.

Les hele NVEs bakgrunn for innstillingen på våre nettsider. 

Kontakt

Lisa Vedeld Hammer, seksjonssjef 
tlf: 22 95 90 33