NVEs anbefalinger for elsertifikatordningen etter 2020
NVE overleverer i dag sine anbefalinger om endringer i elsertifikatordningen til Olje- og energidepartementet. En av hovedkonklusjonene er at norske og svenske sertifikater må ha samme status helt frem til ordningen avsluttes i Sverige.
- Når Sverige nå vurderer å utvide ordningen, er NVE og Energimyndigheten tydelige på at den svenske utvidelsen av ordningen bør inngå i det felles norsk-svenske elsertikatmarkedet. Det betyr at norske og svenske sertifikater må ha samme status helt frem til ordningen avsluttes i Sverige. Dette vil være gjensidig positivt for begge land. For Norges del vil forslaget blant annet bidra til at den planlagte norske avviklingen av ordningen går lettere, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.
Arbeidet er utført som en del av kontrollstasjon 2017 i den felles norsk svenske elsertifikatordningen.
NVE og Energimyndighetens felles anbefalinger
Den felles norsk- svenske elsertifikatordningen er i dag innrettet for at Norge og Sverige styrer mot et felles mål i 2020, med en felles avslutning i 2035. Når ett land nå utvider ordningen med nye mål i 2030 er det nødvendig å gjøre tilpasninger. Ordningen har fungert etter hensikten. Endringer utover det som er teknisk nødvendig bør derfor begrunnes godt.
Oppsummering av NVE og Energimyndighetens anbefalinger:
- Elsertifikater utstedt i Norge og Sverige må ha samme status og kunne omsettes på like vilkår helt frem til ordningen avsluttes i Sverige. Det betyr at elsertifikater utstedt i Norge og Sverige må kunne benyttes for oppfylle elsertifikatplikten i begge land.
- Grunnprinsippene i ordningen videreføres. Det er viktig for ordningens kostnadseffektivitet at den beholdes markedsbasert og teknologinøytral. Aktørene i markedet avgjør lokalisering og teknologi for ny fornybar utbygging. Myndighetene vil følge utbyggingen og markedsutviklingen tett, og legge til rette for måloppnåelse i 2030 ved å gi markedet nødvendig og presis informasjon.
- Av hensyn til aktørene som skal investere i ordningen til 2020 og 2030 skal det finnes en stoppmekanisme på plass i forbindelse med det nye målet senest år 2020, og utformingen av denne bør utredes snarest. Dette vil bidra til forutsigbarhet og reduserer risiko for at det overinvesteres i elsertifikatordningen. Det bør allerede nå vurderes å innføre en tidsfrist (stoppdato) for når nye anlegg må settes i drift i ordningen for å ha rett til elsertifikater. En tidsfrist kan eventuelt senere erstattes med en annen form for stoppmekanisme.
- Norge og Sverige skal fortsette med regelmessige og samordnede kontrollstasjoner fram til og med 2035.
Last ned NVEs kontrollstasjonsrapport (NVE-rapport 2016-80).
Energimyndighetens rapport publiseres mandag 17. oktober 2016
Energimyndighetens svar på oppdrag av 24. september 2015 om å utrede nødvendige tilpasninger av elsertifikatordningen ved en utvidelse i ett land, publiseres mandag 17. oktober kl. 09:00. Energimyndighetens rapport inkluderer også svar på tilleggsoppdrag, av 1. september 2016, om å legge frem en ny kvotekurve for å stimulere til ytterligere 18 TWh ny produksjon i 2030.
For Norges del vil forslaget blant annet bidra til at den planlagte norske avviklingen av ordningen går lettere.