Vann og vassdrag
Energi
Naturfare
Arealplanlegging
Kart
Konsesjon
Om NVE
Publisert 31.10.2019 , sist oppdatert 28.08.2020

Nå skal det bli lettere å reparere elektronikk

Nye krav fra EU skal gjøre det lettere for forbruker å reparere husholdningsprodukter, som tv og kjøleskap. Blant annet skal det bli lettere å få tak i reservedeler i opptil 10 år etter kjøpet.

De nye kravene fra EU skal gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter.

– Når det blir lettere å reparere produktene, reduseres behovet for å kjøpe nytt. Da sparer forbrukeren penger, mens klimagassutslippene og ressursbruken ved å produsere nytt går ned, sier direktør i NVE Anne Vera Skrivarhaug

Økodesign sparer elforbruket tilsvarende 1 million elbiler

EU lanserte nylig en stor regelverkspakke om økodesign og energimerking. De nye kravene skal ikke bare gjøre det lettere å reparere og resirkulere husholdningsprodukter, de skjerper også krav til energieffektivitet. Kjøleskap, frysere, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, fjernsyn og lyspærer er blant produktene som skal bruke mindre strøm enn i dag.

– Som følge av økodesign og energimerking vil vi i 2030 spare 3 TWh i året sammenliknet med i dag. Det tilsvarer elforbruket til over 1 million elbiler i Norge, sier Anne Vera Skrivarhaug, og viser til en analyse av NVE fra 2018 og 2019 . På toppen av dette kommer besparelsene som de nye EU-kravene til energieffektivitet vil gi.

Andre produkter som også får nye krav til energibruk er elektriske motorer, eksterne strømkilder, krafttransformatorer, kjøleapparater med direktesalgsfunksjon og sveiseutstyr.

Les rapporten om energimerking av produkter og rapporten om økodesignkrav til belysning.

Les mer om økodesignpakken på EU-kommisjonens nettsider.

Kontaktinformasjon

Overingeniør Ingvill Sjøvold Nilsen, tlf. 22 95 91 28
Direktør Anne Vera Skriverhaug, tlf. 22 95 93 50