420 kV kraftledning Lyse - Fagrafjell

Tiltakshaver
STATNETT SF
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
200902400;201900956
Status
Konsesjon gitt
Dato
20.09.2019
Fylke
Rogaland
Kommune
Stavanger, Sandnes, Time

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har gitt Statnett tillatelse til en permanente oppstillingsplass og en snuplass på Uburen, en permanent oppstillingsplass ved Skrøyla og til å bygge til sammen 13 hjelpefundamenter ved fjordspennmastene til den nye 420 kV-ledningen Lyse-Fagrafjell. Alle anleggene ligger i Sandnes kommune i Rogaland. 

Statnett har samtidig fått samtykke til ekspropriasjon av nødvendige rettigheter til bygging og drift av anleggene.

Anleggene er nødvendige for drift og vedlikehold av 420 kV-ledningen, slik at de ved feil eller behov for vedlikehold på de lange fjordspennene, raskt kan stille opp utstyr og ta i bruk hjelpefundamenter

Bakgrunn

Statnett fikk i kongelig resolusjon av 20. september 2019 konsesjon til bygging og drift av en ny 420 kV kraftledning fra Lysebotn til Fagrafjell og Fagrafjell transformatorstasjon i kommunene Forsand, Sandnes og Time i Rogaland.

NVE anbefalte i innstilling 18. desember 2017 at Olje- og energidepartementet ga Statnett tillatelse til å bygge den nye kraftledningen og transformatorstasjon med alle nødvendige anlegg.

Begrunnelsen for NVEs anbefaling var behovet for å øke forsyningssikkerheten for strøm til Sør-Rogaland, inkludert Stavanger og Sandnes. NVE mener at ledningen og transformatorstasjonen legger til rette for videre utvikling av kraftledningsnettet i regionen, og gir fleksibilitet i valg av løsninger videre. Tiltakene åpner for økt kraftforbruk og mulig tilknytning av ny kraftproduksjon.

420 kV-ledningen erstatter eksisterende 132 kV ledning mellom Lysebotn og Seldalsheia i Sandnes. Virkningene av ledningen er i hovedsak økt synlighet, da den er større enn ledningen den erstatter. Den vil for det meste gå parallelt med eksisterende ledninger. Der ledningen går i ny trasé, blir endringene størst, etter NVEs vurdering. Den kan blant annet få virkninger for friluftsliv, kulturmiljø/kulturminner, landbruk, naturmangfold og boliger/gårdsbruk.

Fagrafjell transformatorstasjon vil ligge i et område med eksisterende masseuttak, og vil bety bortfall av en kystlyngheiforekomst og vesentlig redusere verdien av kulturmiljøet ved Fagrafjell.

I konsesjonen er det satt vilkår om tiltak for å redusere negative virkninger for omgivelsene, som for eksempel kamuflering av kraftledningen, skånsom skogrydding og merking med fugleavvisere på enkelte strekninger.

Det ble også satt krav om utarbeidelse av en MTA-plan, som er en plan for hvordan anlegges skal bygges for å ivareta kravene i konsesjonen. MTA-planen skal også konkretisere hvordan Statnett skal bygge og drive anlegget, slik at miljø og landskap blir ivaretatt på best mulig vis. Planen skal være utarbeidet i kontakt med berørte kommuner, grunneiere og andre rettighetshavere. NVEs saksbehandler av MTA-planen er Inger Helene W. Riddervold.