Planendring Gravdalen kraftverk

Registreringsnummer
8384
Saksnummer
200703928
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Planendring
Status
Henlagt/trukket sak
Tiltakshaver
ØSTFOLD ENERGI AS
Fylke
Vestland
Kommune
Lærdal
Vassdragsområde
073.AC4

I brev til OED av 20.06.23 oppgir Østfold Energi AS at de anser det som lønnsomt å bygge Gravdalen kraftverk slik det opprinnelig ble søkt om og gitt konsesjon til i 2015. OED la dermed til grunn at planendringssøknaden er trukket.

Østfold Energi fikk ved kgl.res 13.02.2015 konsesjon til å bygge Gravdalen kraftverk i Lærdal kommune. NVE mottok planendringssøknad og søknad om utsatt byggefrist for Gravdalen kraftverk 15.01.2020. I planendringssøknaden ber Østfold Energi om tillatelse til å flytte kraftstasjonen delvis ut i dagen, redusere installasjon i kraftstasjonen fra 15,5 MW (17,2 MVA) til 9,1 MW (9,99 MVA), redusere slukeevne fra 5,2 m3/s til 3,5 m3/s og å grave avløpet ned i rør. Samtidig med planendringssøknaden, søker Østfold Energi om fem års utsatt byggefrist.

Planendring

Østfold Energi oppgir at konsesjonsgitt prosjektet ikke lenger er økonomisk realiserbart. NVEs egne økonomiske analyser av lønnsomheten til Gravdalen kraftverk viser imidlertid at både konsesjonsgitt prosjekt, og omsøkte planendring er lønnsomme. Nedjustering av installert effekt vil medføre dårligere ressursutnyttelse og etter NVEs beregninger redusere årlig gjennomsnittsproduksjon med 8,5 GWh. Disse ulempene er etter NVEs vurdering større enn fordelene ved omsøkt planendring. NVE mener dermed at § 5 i vassdragsreguleringsloven ikke oppfylt, og anbefaler at Østfold Energi AS ikke får tillatelse til omsøkt planendring for Gravdalen kraftverk.

Byggefrist

Siden Gravdalen kraftverk ble gitt konsesjon har vi gjennom kvalitetsnorm for villrein og forskningsprosjektet Renewable Reindeer, fått økt kunnskap om Gravdalen som tilsier at området er viktigere enn antatt på konsesjonstidspunktet. Siden konsesjonstidspunktet er også villrein skutt ut av Nordfjella sone 1 grunnet påvist skrantesjuke. En reintroduksjon er planlagt, men som en følge av påvist smitte på Hardangervidda, er oppstart for dette ikke avklart. På bakgrunn av denne usikkerheten og anslått lengde på anleggsarbeidet, mener NVE det er mulig å ferdigstille Gravdalen kraftverk før reinen blir reintrodusert. I vår endelige vurdering av søknad om utsatt byggefrist har forarbeidene til vannressursloven og vassdragsreguleringsloven vært av avgjørende betydning. I forarbeidene til vannressursloven forutsettes det lempelighet ved forlengelse av utbyggingsfrister, mens det i forarbeidene til vassdragsreguleringsloven står at det som regel gis fristutsettelse første gang konsesjonær søker om det. Fordelen av fornybar kraft med en høy andel regulerbar kraft tillegges også stor vekt.NVE mener at vannressursloven §§ 27 og 19 annet ledd, og vassdragsreguleringsloven § 15, er oppfylt, og anbefaler derfor at Østfold Energi AS gis forlenget byggefrist med fem år for Gravdalen kraftverk.  Dette under forutsetning av god koordinering mellom anleggsarbeid og planlagt reintroduksjon, slik at villrein ikke blir forhindret i å ta i bruk Gravdalen. Tida etter reintroduksjon vil være en sårbar periode, der villreinen trenger ro for å bli kjent i området og for å kunne etablere seg som en ny villreinstamme.