Publisert 22.09.2020 , sist oppdatert 01.12.2023

Istykkelsemålinger på Glittertinden

Glittertinden er dekket av en iskappe som har minket kraftig de senere årene. Men hvor tykk er isen egentlig? NVE dro opp for å måle istykkelse og høyde på Glittertinden sammen med Kartverket og NRK 17. september 2020.

Iskappa på Glittertinden er blitt mye tynnere de siste årene, men Glittertind er Norges nest høyeste fjell, både med og uten iskappen. Foto: Kjetil Melvold.

NVEs Kjetil Melvold og Liss M. Andreassen og Kartverkets Sveinung Engeland var på Glittertind forrige uke for å måle istykkelse og overflatehøyde. NRK var med og lagde reportasje. Les saken her:

https://www.nrk.no/innlandet/skulle-male-hogda-pa-glittertind-og-fant-ut-at-breen-pa-toppen-snart-er-borte-1.15169507

https://tv.nrk.no/serie/dagsrevyen/202009/NNFA19092220#t=24m07s 

En rekke punktmålinger ble gjort av overflatehøyden, både på iskappa og på fast fjell. Målingene viste at høyden på Glittertinds høyeste punkt uten is var nesten like høyt som Glittertinds høyeste punkt med is. Avrundet til nærmeste meter ble høyden av Glittertinden 2452 moh både med og uten isbre. Radarmålinger og to boringer viste at iskappen er ca 2m tykk. Resultater fra undersøkelsene av istykkelse vil publiseres i neste utgave av 'Glaciological investigations in Norway'. 

Radar på Glittertinden.

Målinger med radar ble gjort for å bestemme tykkelsen av iskappa på Glittertinden. Foto: Liss M. Andreassen.