Skjerva kraftverk

Registreringsnummer
6165
Saksnummer
201004592
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
26.05.2016
Tiltakshaver
SKJERVA KRAFT AS
Fylke
Trøndelag
Kommune
Orkland
Vassdragsområde
121.B12
Søkt produksjon
8,20 GWh

 

NVE gir Skjerva Kraft AS tillatelse til å bygge Skjerva kraftverk i Meldal kommune i Sør-Trøndelag. Kraftverket vil ha en årlig produksjon på om lag 8,4 GWh. Dette tilsvarer forbruket til om lag 400 husstander.

 

 

 

 

 

Utbygging av Skjerva kraftverk vil være et bidrag til produksjon av fornybar energi. Kraftverket vil samtidig kunne gi inntekter til søker, grunneiere og kommune, og bidra til lokal verdiskaping.

 

Tiltaket er planlagt i elva Mosbryndskjerva, med planlagt inntak ved kote 389 og kraftstasjon ved kote 137. NVE har fastsatt en minstevannføring på 90 liter i sekundet i sommersesongen og 50 liter i sekundet resten av året.

 

I vurderingen av søknaden har NVE lagt vekt på tiltakets virkninger for naturmangfold, nærmere bestemt naturtypen bekkekløft og anadrom fisk. Bekkekløften har kun lokal verdi og NVE mener det i tilstrekkelig grad kan ivaretas med fastsatt slipp av minstevannføring.

 

Nedenfor kraftstasjonsområdet finnes det en anadrom strekning på 0,5 km, men denne vil etter NVEs vurdering ikke bli vesentlig berørt av kraftverket gitt avbøtende tiltak, som omløpsventil i kraftverket. Mosbryndskjerva ligger i Trollheimen reinbeitedistrikt, og det er vurdert at kraftverket kun i liten grad vil berøre reindriftsinteressene.

 

Med de fastsatte vilkårene mener NVE at fordelene ved en utbygging er større enn skadene og ulempene for allmenne og private interesser, og gir derfor tillatelse til bygging av Skjerva kraftverk.

 

Kontaktpersoner:

 

Saksbehandler Mathilde Berg, tlf. 22 95 92 21

 

Seksjonssjef Øystein Grundt, 22 95 93 89/901 98 216