132 kV kraftledning Bardufoss - Finnfjordbotn

Tiltakshaver
ARVA AS
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202319587
Status
Høring
Dato
15.02.2024
Fylke
Troms
Kommune
Målselv, Sørreisa, Senja
Send høringsuttalelse

Høringsfrist: 04.04.2024

Vi foretrekker at du bruker det elektroniske skjemaet, ved å trykke på knappen «send høringsuttalelse».
Det er også mulig å sende uttalelsen per epost, til uttalelse@nve.no.
Merk emnefeltet med «Høringsuttalelse 202319587» , og oppgi navn og eventuelt organisasjonsnummer innledningsvis. Du kan også sende inn uttalelse per brevpost.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har mottatt detaljplan fra Arva for bygging av 132 kV kraftledning Bardufoss-Finnfjordbotn. Detaljplanen skal være godkjent av NVE før anleggsstart. Arva søker også om ekspropriasjon og forhåndstiltredelse til midlertidige anlegg, og om konsesjonsendring og ekspropriasjon for justering av traseen på noen delstrekninger. Detaljplan og søknader er nå sendt på høring. Dokumentene er tilgjengelige til høyre på denne siden. NVE ber om at eventuelle innspill til anleggets utforming og hvordan anleggsarbeidet kan gjennomføres sendes innen 4. april 2024.

Detaljplanen er en plan for hvordan anlegget skal bygges for å ivareta kravene i konsesjonen. Detaljplanen skal også konkretisere hvordan Arva skal bygge og drive anlegget, slik at miljø og landskap blir ivaretatt på best mulig vis.

Planene skal være utarbeidet i kontakt med berørte kommuner, grunneiere og andre rettighetshavere.

Arva fikk endelig konsesjon i medhold av energiloven til utbygging av kraftledningen i 2022. 

NVEs saksbehandler for detaljplanen er Helga Tingstad (hemt@nve.no).

Olje- og energidepartementet stadfestet den 20.5.2019 NVEs vedtak datert 03.02.2017 om å gi Troms Kraft Nett AS konsesjon og ekspropriasjonstillatelse for bygging/utviding og drift av en ny 132 kV kraftledning mellom Bardufoss og Finnfjordbotn transformatorstasjoner. Ledningen berører Målselv, Sørreisa og Lenvik kommuner, i Troms fylke. Ledningen skal erstatte den ene av de to eksisterende 132 kV ledningene på samme strekning.

NVE ga den 22. juni 2022 Arva konsesjon og fornyet ekspropriasjonstillatelse til å øke kapasiteten på 132 kV-ledningen Bardufoss–Finnfjordbotn. Videre gis det en forlenget frist for idriftsettelse av ny ledning til 31. desember 2026, og forlenget frist for riving av dagens 132 kV luftledning til 31. desember 2030. Vedtaket ble påklaget. Klagene ble ikke tatt til følge, og vedtaket ble endelig stadfestet av Olje- og energidepartementet den 29. november 2022.