Delvis nedlegging av Sølnadammen

Registreringsnummer
8813
Saksnummer
202106929
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Nedlegging vassdragsanlegg
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
24.04.2024
Tiltakshaver
ØSTERDALEN KRAFTPRODUKSJON AS
Fylke
Innlandet
Kommune
Alvdal
Vassdragsområde
002.MAA21

NVE har gitt tillatelse til delvis nedlegging av gamle Sølnadammen i Alvdal kommune

Østerdalen kraftproduksjon (ØKAS) har søkt om delvis nedleggelse av Sølnadammen i Alvdal kommune. Dammen har tidligere vært i bruk for oppdemming av vann til gamle Sølna kraftverk. Kraftverket har nå gått i havari, og ett nytt kraftverk med en ny inntaksdam er etablert. Sølnadammen er gammel og slitt, og har hatt manglende vedlikehold. ØKAS opplyser om at dammen ikke tilfredsstiller dagens krav til stabilitet etter damsikkerhetsforskriften og det vil derfor måtte gjøres betydelige utbedringer om den skal bli stående.

Det står i § 41 i vannressursloven at det skal gis tillatelse til nedlegging dersom det ikke er særlige grunner som taler imot. Lovens krav til særlige grunner er ikke oppfylt. En nærmere begrunnelse for tillatelsen og tilhørende vilkår er gitt i NVEs begrunnelse for vedtak med vilkår, som kan lastes ned fra listen på høyre side.

Nedleggingen innebærer en delvis rivning av Sølnadammen slik at vannstanden i inntaksbassenget senkes permanent. Etter nedleggingen vil elva følge sitt naturlige løp forbi Sølnadammen og der inntaksbassenget ligger i dag. ØKAS har søkt om å beholde en del av dammen, kraftverksbygningen og andre deler av anlegget som kulturminne.