Urdelva kraftverk

Registreringsnummer
7316
Saksnummer
201307468
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Status
Avslått søknad
Vedtaksdato
12.04.2018
Tiltakshaver
BLÅFALL UTVIKLING AS
Fylke
Møre og Romsdal
Kommune
Vestnes
Vassdragsområde
102.6Z
Søkt produksjon
10,70 GWh

Avslag til Urdelva kraftverk i Vestnes kommune.

NVE gjev ikkje løyve til Urdelva kraftverk i Vestnes kommune i Møre og Romsdal fylke. Kraftverket ville ha gitt om lag 10,7 GWh årleg, noko som svarar til straumbruken til om lag 500 husstandar.


NVE meiner at framføring av røyrgate langs Urdelva som omsøkt vil føre til store arealbeslag, då planlagte veg- og røyrgatetrasé er svært bratt og ulendt, med mykje blokkmark. Det må derfor påreknast ein heil del sprenging for å få lagt vegen og røyrgata i det steinete og sidebratte terrenget. NVE meiner dei negative verknadane tiltaket vil ha på landskapsbildet er særs store og underkommuniserte i søknaden.
Fordelane i form av energiproduksjon på drøyt 10 GWh veg etter vårt syn ikkje opp for dei store ulempene knytt til inngrepsomfanget.

Urdelva kraftverk var planlagt bygget i Urdelva. Kraftverket vil utnytte fallet fra inntak på kote 415 til kraftstasjon på kote 15, noe som gir en fallhøyde på ca. 400 m. Dammen får en høyde på 3 m og lengde på 20 m. Det er planlagt å slippe minstevannføring tilsvarende 80 l/s om sommeren og 40 l/s om vinteren. Med disse forutsetningene og en slukeevne på 1,06 m3/s vil installert effekt være 3,5 MW og beregnet årlig middelproduksjon på 10,7 GWh. Vannveien er planlagt delvis nedsprengt og delvis forankret med fundamentblokker i et bratt terreng. Langs deler av rørgaten må det bygges anleggsvei, mens arbeidet vil utføres fra en taubane langs andre deler av rørgatetraseen. Under anleggsarbeidene vil bredden på rørtraseen bli ca. 20 m.