Brunstad kraftverk - overføring av sidebekk og økning i effekt/slukeevne

Registreringsnummer
7231
Saksnummer
201200234
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Opprusting og utvidelse
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
05.04.2017
Tiltakshaver
BRUNSTAD KRAFT AS
Fylke
Møre og Romsdal
Kommune
Sykkylven
Vassdragsområde
097.7CAA
Søkt produksjon
1,80 GWh

NVE gir Brunstad Kraft AS tillatelse etter vannressursloven § 8 til å øke største slukeevne fra 1,80 m³/s til 2,25 m³/s og installert effekt fra 3,4 til 4,0 MW i Brunstad kraftverk. I tillegg tillates det å overføre Vellesæterbekken etter alternativ 2 med borehull til inntaket i Vellesæterelva. Produksjonen vil øke med ca. 1,8 GWh/år samtidig som ulempene etter vårt syn er små.

 

I brev av 30.03.2016 søker Brunstad Kraft AS om tillatelse til å øke den største slukeevnen i Brunstad kraftverk fra 1,8 m³/s til 2,25 m³/s og installert effekt fra 3,4 MW til 4,0 MW for å utnytte ledig kapasitet. Inntak, vannvei og kraftstasjon er dimensjonert for en økning av vannføringen. Minste slukeevne og slipp av minstevannføring forblir uendret i forhold til gjeldende konsesjon. Det søkes også om å få overføre Vellesæterbekken til inntaket i Vellesæterelva. Produksjonen i kraftverket vil øke med ca. 1,8 GWh/år dersom det blir gitt tillatelse.

 

Planendringen er basert på et nytt hydrologisk grunnlag og oppdatert kostnadsoverslag. Det er utarbeidet en ny miljøfaglig rapport til planendringen av Albicilla naturfagrådgjeving v/Alv Ottar Folkestad.

 

 

NVE kan ikke se at det er spesielle naturtyper, arter eller andre allmenne interesser som blir nevneverdig berørt av omsøkt økning av slukeevnen i Brunstad kraftverk. Overføring av Vellesæterbekken kan berøre automatisk fredete kulturminner dersom det blir gitt tillatelse til alternativ 1 med nedgravd/- sprengt rørtrasé. Fylkesmannen og fylkeskommunen anbefaler overføring av sidebekken etter alternativ 2 med borehull for å redusere fraført strekning (FM) og unngå eventuelle automatisk fredete kulturminner (FK). NVE mener at overføring av Vellesæterbekken etter alternativ 2 med borehull vil redusere ulempene for allmenne interesser i forhold til alternativ 1.

 

Tiltaket vil gi en produksjonsgevinst på 1,8 GWh/år i fornybar energiproduksjon. Vi mener at vilkårene i konsesjon av 28.06.2005 fortsatt vil ivareta de allmenne interessene knyttet til vassdraget i tilstrekkelig grad.