Regulering av Djupavatn

Registreringsnummer
6834
Saksnummer
200902465
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
15.11.2012
Tiltakshaver
BREKKESTØL KRAFTVERK AS
Fylke
Rogaland
Kommune
Gjesdal
Vassdragsområde
030.2A3A
Søkt produksjon
2,35 GWh

NVE gjev Brekkestøl kraftverk AS løyve til å regulere Djupavatn i Gjesdal kommune i Rogaland. Brekkestøl kraftverk som er eksisterande kraftverk, vil etter reguleringa få ei produksjonsauke på 2,35 GWh.

Det er gitt løyve til å senke vasstanden i Djupavatn med 1,9 m mellom kote 432,9 som er naturleg vasstand, og kote 431. Reguleringa vil gje ei utjamna vassføring mellom Djupavatnet og Brekkestølvatnet over året. Brekkestøl kraftverk har inntak i Brekkestølvatnet. Det vil verte færre periodar med overløp forbi inntaket til kraftverket sidan ein større del av flaumvatnet kan haldast attende i Djupavatnet.

Nedanfor eksisterande kraftverksinntak er der ei bekkekløft med regional verdi, der det vil kome mindre vatn. NVE meiner dette ikkje er avgjerande negative konsekvensar. Strekninga er også i dag turrlagd delar av året, og det er ikkje påvist radlista artar. Etter NVEs syn er kvalitetane i kløfta i mindre grad avhengig av vassføringa, og det er difor ikkje sett nye krav til det eksisterande kraftverket.

NVE gjev løyve til ei minstevassføring på 115 l/s frå Djupavatnet heile året. Dette er det same som Brekkestørl kraftverk AS har foreslått i sin søknad. Denne minstevassføringa meiner NVE vil oppretthalde vassavhengige artar og noko av elva si verd som landskapselement.

NVE vurderar reguleringa som akseptabel i høve til allmenne og private interesser og gjev difor løyve til regulering av Djupavatnet på fastsette vilkår.