Planendring Holsbruvatn/fortsatt drift i gamle Tyin kr.v. i Årdal

Registreringsnummer
6446
Saksnummer
201103823
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Planendring
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
08.03.2013
Tiltakshaver
Norsk Hydro a.s
Fylke
Vestland
Kommune
Årdal
Vassdragsområde
074.CA8

Ved Kongelig Resolusjon av 8. mars 2013 er det gitt tillatelse til planendring i forbindelse med fortsatt drift i gamle Tyin krafttverk i Årdal kommune. Det er gitt tillatelse til å heve vannstanden i inntaksmagasinet Holsbruvatn med 0,5 m.

26.01.2001 ble det gitt konsesjon til å bygge nytt Tyin kraftverk. Avløpet fra Holsbruvatn skulle da føres inn på tilløpstunelen til nye Tyin kraftverk ved pumping. I 2008 ble det gitt konsesjon til en planendring som innebar at avløpet fra Holsbruvatn, sammen med flere nye bekkeinntak, i stedet skulle utnyttes gjennom videre drift i gamle Tyin kraftverk. Reguleringshøyden i Holsbruvatn skulle fortsatt være 1 m, men Hydro planla å heve vannstanden med 0,5 m i forhold til opprinnelig konsesjon. Dette ble ikke tydelig formidlet, og hevingen av vannstanden i Holsbruvatn ble ikke realitetsbehandlet. I tillatelsen til planendringen i 2008 ble konsesjonen stående med de opprinnelige kotehøydene for HRV og LRV i Holsbruvatn. Hydro kunne ikke gjennomføre byggingen av inntaket i Holsbruvatn slik de egentlig har planlagt uten at reguleringshøydene formelt ble endret.

NVE tilrådde at Hydro skulle få konsesjon til den omsøkte planendringen, slik at HRV og LRV ble hevet med 0,5 m i forhold til gjeldende konsesjon. Tillatelse til å heve vannstanden i inntaksmagasinet Holsbruvatn med 0,5 m ble gitt ved Kongelig Resolusjon av 8. mars 2013.