Valedalen kraftverk

Registreringsnummer
6289
Saksnummer
201100802
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
20.01.2015
Tiltakshaver
VALEN KRAFTVERK AS
Fylke
Vestland
Kommune
Kvinnherad
Vassdragsområde
042.9AB
Søkt produksjon
5,40 GWh

NVE gir tillatelse til bygging av Valedalen kraftverk alternativ 2.

NVE har handsama 13 kraftverksøknadar og ein søknad om overføring av vatn i Ullensvang, Jondal og Kvinnherad kommunar i Hordaland fylke. NVE gjev løyve til fem av kraftverka. Sju av kraftverka og overføringa får avslag. For eit av kraftverka har NVE tilrådd at Olje- og energidepartementet gjev løyve. NVE gjev òg Statnett SF løyve til å auke kapasiteten i Eidesfossen og Mauranger transformatorstasjonar.

I vedtak av 22.04.2014 avslo NVE søknad fra Valen Kraftverk AS om tillatelse til å bygge Valedalen kraftverk. Valen Kraftverk AS c/o Kvinnherad Energi AS sendte inn klage i e-post datert 04.06.2014.
NVE finner klagen begrunnet og i medhold av forvaltningsloven § 33 annet ledd annet punktum, omgjør NVE vedtaket om avslag på Valedalen kraftverk datert 22.04.2014.
Etter en helhetsvurdering av planene og de foreliggende uttalelsene mener NVE at fordelene av det omsøkte tiltaket er større enn skader og ulemper for allmenne og private interesser slik at kravet i vannressursloven § 25 er oppfylt. NVE gir Valen Kraftverk AS c/o Kvinnherad Energi tillatelse etter vannressursloven § 8 til bygging av Valedalen kraftverk etter alternativ 2. Tillatelsen gis på nærmere fastsatte vilkår.
NVE gjev løyve til kraftverka Øvre Alsåker i Ullensvang kommune, Vassendelva, Krossdalselvi og Brattabøelvi i Jondal kommune og Eikeelva i Kvinnherad kommune. NVE rår Olje- og energidepartementet til å gje løyve til Tverrelva kraftverk i Kvinnherad kommune.
Øvre Alsåker kraftverk har samstundes fått løyve om nettilknyting, og det er gjeve tilråding om nettilknyting av Tverrelva kraftverk.
Dei seks kraftverka som har fått løyve eller er tilrådd løyve, vil produsere om lag 78 GWh i eit medels år, noko som svarar til straumbruken til 3900 husstandar.
Samstundes har NVE avslått søknadane om bygging av Grimeelvi, Sæverhagen, Tveddal og Breisete kraftverk i Jondal, samt Auno, Børsdalselva og Valedalen kraftverk i Kvinnherad. NVE har òg avslått søknaden om overføringa av Sitautevatn.
Søknadane er handsama samla for å kunne gjere ei heilskapleg vurdering av verknadane av kraftverka Verdfullt naturmangfald, landskap, kulturminne og kulturmiljø og samla belasting i området har vore sentralt i NVE si vurdering.
NVE har gjeve konsesjon til kraftverka som NVE meiner gjev minst konflikt med allmenne interesser og som samstundes vil bidra til ein betydeleg ny fornybar energiproduksjon. NVE har sett vilkår til dei enkelte prosjekta for å redusere de negative verknadane for allmenne interessene.
NVE har òg gjeve Statnett SF løyve til å auke transformatorkapasiteten i Eidesfossen transformatorstasjon og i Mauranger transformatorstasjon. Transformatorane vil vere omkoplbare for eventuell framtidig spenningsoppgradering av nettet i området. Tiltaka legg til rette for å ta inn noverande og konsesjonsgjeven kraftproduksjon, og vil sikra forsyningstryggleiken i området. Då endringane vil skje innanfor eksisterande energianlegg, meiner NVE at tiltaka vil ha små verknader for allmennheita og naturmangfaldet.
For nærare grunngjeving, sjå omtale av dei einskilde sakane på vår nettstad www.nve.no.

Kontaktpersonar for kraftverka:
Sakshandsamar: Solveig Silset Berg, tlf. 22 95 93 25
Sakshandsamar: Birgitte M.W. Kjelsberg, tlf: 22 95 90 32
Sakshandsamar: Tor Carlsen, tlf: 22 95 93 93
Sakshandsamar: Auen Korbøl, tlf: 22 95 93 44
Seksjonssjef: Øystein Grundt, 22 95 93 89 / 901 98 216

Kontaktpersonar for transformatorstasjonane:
Sakshandsamar: Solveig Willgohs, tlf. 22 95 92 45
Seksjonssjef: Siv Sannem Inderberg, tlf. 90 19 30 08