Nettilknytning av Lista næringspark

Tiltakshaver
LISTA RENEWABLE ENERGY PARK AS
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
201904243
Status
Konsesjon gitt
Dato
30.06.2020
Fylke
Agder
Kommune
Farsund

NVE har den 28.09.2023 gitt Lista Renewable Energy Park (LREP) oppdatert anleggskonsesjon for nettilknytning av Lista næringspark. Vi har samtidig avslått søknad om ekspropriasjon. 

NVEs vedtak om anleggskonsesjon er påklaget, og saken er 10.4.2024 oversendt til Energidepartementet for klagebehandling. 

Historikk
LREP fikk i juni 2020 konsesjon og ekspropriasjonstillatelse til å bygge og drive nettilknytning av Lista datasenter i Farsund kommune .I 2021 sendte LREP endringssøknad om traséjusteringer og spenningsnivå på jordkablene, og endringer i stasjonene. I tillegg er endret de fra at anlegget skulle benyttes til å tiknytte datasenter, til at de skulle tilknytte næringsparken. LREP sendte også ny søknad om ekspropriasjonstillatelse og forhåndstiltredelse for permanente og midlertidige anlegg høsten 2022. 

Tillatelse til justeringer på kabeltraseen
NVE gir LREP konsesjon til å bygge kabelanlegget med spenningsnivå 132 kV, og vurderer dette som mest samfunnsmessig rasjonelt. Vi mener også at de omsøkte traséjusteringene fremstår fornuftig, og vi har gitt tillatelse til endringer på Lista og Hellemyra transformatorstasjoner.

Tiltaket har fått anleggskonsesjon, fordi det gir nytte for samfunnet å legge til rette for mulig utbygging av kraftkrevende industri på Lista flyplass. Det er satt vilkår om at tiltaket ikke realiseres dersom det ikke blir noen utbygging i næringsparken.

Avslag på søknad om ekspropriasjon 
Det er på vedtakstidspunktet uklart hva slags forbruk som skal etableres. NVE mener derfor at ekspropriasjonslovens krav om at ekspropriasjonsinngrepet tvilløst er mer til gagn enn til skade ikke er oppfylt i denne saken på nåværende tidspunkt, og vi har derfor avslått søknaden om ekspropriasjonstillatelse for jordkablene og stasjonene. Dette avslaget er ikke til hinder for at LREP søker om ekspropriasjonstillatelse på et senere tidspunkt