Seimsdal kraftverk (Øyni kraftverk)

Registreringsnummer
4754
Saksnummer
200700083
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
11.02.2009
Tiltakshaver
SEIMSDAL KRAFT AS
Fylke
Vestland
Kommune
Årdal
Vassdragsområde
074.4A1
Søkt produksjon
18,00 GWh

NVE gir tillatelse til bygging av Øyni kraftverk i Seimsdalselvi i Årdal kommune, Sogn og Fjordane. NVE mener nytten av tiltaket er større enn skadene og ulempene for private og allmenne interesser. NVE sier samtidig nei til bygging av Leitet kraftverk.

Seimsdal Kraft AS har søkt NVE om tillatelse til å bygge to kraftverk i Seimsdalselvi i Årdal kommune, Sogn og Fjordane. Leitet kraftverk, det øverste av de to kraftverkene, vi få en installert effekt på 2,9 MW. Årlig middelproduksjon er beregnet til 7-9 GWh, avhengig av hvilket utbyggingsalternativ som velges. Planlagt installert effekt i Øyni kraftverk er 6,0 MW og produksjonen er beregnet til ca. 16 GWh, inkludert slipp av minstevannføring.

Øyni kraftverk vil i hovedsak berøre områder som fra før er påvirket av landbruk og bebyggelse. Utbyggingen vil få negative virkninger for fugl og vilt i området, og en sjøørretførende strekning av elva bli berørt. Redusert vannføring vil også kunne gjøre elva mindre egnet til bading og andre lokale friluftsaktiviteter. NVE mener imidlertid det vil være mulig å avbøte en del av de negative virkningene ved slipp av tilstrekkelig minstevannføring, og gjennom miljøtilpasning av inngrepene.

Leitet kraftverk medfører etter NVEs syn et uforholdsmessig stort inngrep med betydelige negative virkninger på allmenne interesser, sett i forhold til den begrensede kraftmengde som vil bli produsert. NVE konkluderer med at fordelene ved bygging av dette kraftverket er mindre enn skadene og ulempene, og kravet i vannressursloven er således ikke oppfylt. På denne bakgrunn er søknaden avslått.