Vassenden kraftverk

Registreringsnummer
4621
Saksnummer
200700439
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Underordnet sakstype
Småkraft
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
07.11.2014
Tiltakshaver
HELGELAND KRAFT VANNKRAFT AS
Fylke
Nordland
Kommune
Leirfjord
Vassdragsområde
153.22B
Søkt produksjon
38,00 GWh

Det ble ved kongelig resolusjon 7.11.14 gitt konsesjon til Vassenden kraftverk.

Etter en helhetsvurdering er Olje- og energidepartementet kommet til at fordelene ved Vassenden kraftverk er større enn ulempene for allmenne interesser, jf. vannressursloven § 8 og § 25. Tillatelsen gjelder utbyggingsalternativ B med kraftstasjon i fjell. Kraftverket vil produsere om lag 38 GWh per år, hvorav cirka 15 GWh vil være vinterkraft, og antas å bli et tilskudd til næringsutvikling på stedet og i kommunen.

 

I Olje- og energidepartementets vurdering er det trukket fram at Leirfjord kommune og Nordland fylkeskommune tilrår konsesjon etter utbyggingsalternativ B. Fylkesmannen i Nordland gikk imot utbyggingen, men foretrakk allikevel alternativ B, da de anså dette alternativet som mer skånsomt for fisk, landskap, friluftsliv og reindrift. 

 

Det er satt vilkår om vannslipp både fra Nordelva og Sørelva hele året og at detaljplanene skal forelegges reindriften før de sendes NVE for endelig godkjenning. Departementet har lagt til grunn at anleggsarbeid og senere vedlikehold koordineres med Toven reindriftsgruppe sin bruk av området. Med de avbøtende tiltakene som kan fastsettes i henhold til konsesjonsvilkårene, mener Olje- og energidepartementet at de negative konsekvensene av utbyggingen ikke er til hinder for at det gis tillatelse i samsvar med NVEs innstilling.