Vasselva kraftverk

Registreringsnummer
6751
Saksnummer
201201639
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Ny vannkraft
Status
Avslått søknad
Vedtaksdato
20.09.2019
Tiltakshaver
SMÅKRAFT AS
Fylke
Troms
Kommune
Tromsø
Vassdragsområde
203.3AA
Søkt produksjon
7,53 GWh

Olje- og energidepartementet omgjør NVEs vedtak om konsesjon til Vasselva kraftverk

 

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har den 20.12.2017 gitt Småkraft AS tillatelse til bygging av Vasselva kraftverk i Tromsø kommune i Troms. Sametinget har fremmet innsigelse til at det gis konsesjon og har etter at NVE fattet sitt vedtak bekreftet at innsigelsen opprettholdes.

NVE har vurdert innsigelsen uten å finne grunnlag for å gjøre om sitt vedtak, og har sendt saken til departementet i brev av 20.02.2018. Departementet avgjorde saken i vedtak 20.09.2019 med følgende konklusjon:

 

«Vasselva kraftverk kan i tråd med NVEs vedtak bidra med om lag 7,3 GWh fornybar energi. Kraftverket har en høy utbyggingspris men vil kunne gi positive ringvirkninger lokalt og varige inntekter til søker, grunneiere og Tromsø kommune.

Vasselva kraftverk vil etter departementets syn bli lokalisert i et område som har fått økt betydning og som brukes mer fokusert av reindrifta i Mauken/Tromsdalen reinbeitedistrikt. Det legges til grunn at tiltaket vil berøre både flyttlei og tidlig vårland. Dette er særverdiområder for reindrifta. Det er usikkert om ulempene i anleggsfasen kan avbøtes i tilstrekkelig grad, og departementet er av den oppfatningen at Vasselva kraftverk også vil ha ulemper for distriktets bruk av området i driftsfasen. Vasselva kraftverk har en høy utbyggingspris og kan i liten grad bære ulemper for reindrift og andre interesser.

Etter en samlet vurdering finner departementet at skadene og ulempene for allmenne og private interesser er større enn fordelene og nytten ved Vasselva kraftverk. Vilkåret for å gi tillatelse er dermed ikke oppfylt, jf. vannressursloven § 25. Departementet omgjør NVEs tillatelse av 19.12.2017 til avslag på søknaden om Vasselva kraftverk. Dette vedtaket kan ikke påklages, jf. forvaltningsloven § 28 tredje ledd første punktum.»