Nedlegging av Meisal I kraftverk

Registreringsnummer
8808
Saksnummer
202102100
Overordnet sakstype
Vannkraft
Sakstype
Nedlegging vassdragsanlegg
Status
Gjeldende konsesjon
Vedtaksdato
29.11.2023
Tiltakshaver
ISTAD KRAFT AS
Fylke
Møre og Romsdal
Kommune
Molde
Vassdragsområde
109.2Z

NVE har gitt tillatelse til nedleggelse av Meisal I kraftverk i Molde kommune

Istad Kraft AS har søkt om å legge ned Meisal I kraftverk. Kraftverket har omfattende behov for rehabilitering dersom det skal kunne driftes, og redusert tilsig som følge av Meisal II kraftverk med magasin. Dersom konsesjonær ikke vil holde anlegget ved like, skal det fjernes og vassdraget skal så langt det lar seg gjøre tilbakeføres til forholdene slik de var før bygging, jf. vannressursloven § 41. Meisal I kraftverk er ikke lenger i bruk, og Istad Kraft AS ønsker ikke å rehabilitere kraftverket. Det er ingen store konsekvenser ved en nedlegging av Meisal I kraftverk.

Det står i § 41 i vannressursloven at det skal gis tillatelse til nedlegging dersom det ikke er særlige grunner som taler imot. Lovens krav til særlige grunner er ikke oppfylt. NVE gir Istad Kraft AS tillatelse etter vannressursloven § 8 med henvisning til § 41 til å legge ned Meisal I kraftverk.

Det er gitt tillatelse til en delvis nedlegging av Meisal I kraftverk. Dette innebærer at deler av vassdragsanlegget kan stå igjen, og vi vil presisere at tiltakshaver fortsatt vil ha ansvar for dette, jf. damsikkerhetsforskriften. Bakgrunn for vedtak med vilkår ligger på høyre side på denne nettsiden.