420 kV kraftledning Fagrafjell - Bærheim

Tiltakshaver
STATNETT SF
Sakstype(r)
Nett
Saksnummer
202111992
Status
Utredningsprogram fastsatt
Dato
23.02.2022
Fylke
Rogaland
Kommune
Sandnes, Klepp, Time, Sola

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har i dag fastsatt utredningsprogram for Statnetts planer om ny 420 kV kraftledning mellom Fagrafjell og Bærheim transformatorstasjoner i Sandnes, Klepp, Sola og Time kommune i Rogaland fylke. Vi viser til meldingen fra Statnett av 07.07.2021 og NVEs høring av denne. Utredningsprogrammet er fastsatt på grunnlag av det foreslåtte utredningsprogrammet fra Statnett, innkomne høringsuttalelser og NVEs egne vurderinger.

Bakgrunn for utredningsprogram og selve utredningsprogrammet kan leses ved å laste ned filene til høyre på siden.

Utredningsprogrammet er spesifisert i et eget brev og er en arbeidsbeskrivelse på det NVE mener må utredes før tiltaket kan søkes om etter energiloven. NVE har gjennom høring av forslaget til utredningsprogram mottatt innspill til utredninger som kreves gjennomført, i tillegg til de Statnett selv har foreslått.

Det har kommet innspill til konkrete temaer som kreves utredet, traséjusteringer/nye traseer, osv. Vi har vurdert alle innspillene og sammen med Statnetts forslag til utredningsprogram danner det grunnlaget for hva som vurderes som beslutningsrelevante temaer i det fastsatte utredningsprogrammet.

Generelt er det forståelse for behovet om økt forsyningssikkerhet, og økt kapasitet til Nord-Jæren, selv om det også stilles spørsmålstegn rundt hva slags forbruk som utløser investeringsbehovet.

Majoriteten av høringsuttalelsene peker på at kraftledningen bør kables i bakken, helst på hele, eller i det minste på deler av strekningen.

Flere grunneiere har kommentert luftledningstraseen. De er opptatt av at det utredes og velges løsninger og traseer som gir minst mulig ulemper for deres eiendommer.

Flere landbruksdrivere er opptatt av kraftledningenes påvirkning på deres driftsmuligheter, i form av trasé og masteplasseringer på dyrket mark.

Flere organisasjoner og foreninger påpeker et press på friluftslivsområdene i tiltaksområdet som blir påvirket av disse planene, og andre kraftledningsprosjekter. Bogafjell og Vagleskogen trekkes fram som to eksempler på friluftsområder som blir berørt av flere kraftledninger.

Mange viser også til de foreslåtte traseenes nærhet mot flere naturreservater som Lonavatnet og Øksnevadtjern, med de utfordringer dette har for blant annet fuglelivet der.

For Sola kommune er det et større kommende boligområde like ved Bærheim som får størst påvirkning fra planene, og det ønskes utredning av kabling for de deler som påvirker kommunen. Det forutsettes også at høyderestriksjoner for flyplassen følges ved etablering
av luftledning.

Time kommune støtter arbeidet i å styrke strømforsyningen på Nord-Jæren og ber om at nytt næringsareal for kraftkrevende industri og næringsvirksomhet innenfor tiltaksområdet blir tatt hensyn til i det videre utredningsarbeidet.

Sandnes kommune ønsker også utredning av meldingens alternativ 3, samt mulige kombinasjoner av de innmeldte alternativene. Kommunen påpeker også at summen av belastninger fra eksisterende og planlagte kraftledninger, og øvrig ny infrastruktur, må
legges til grunn i utredningene og ved vurdering av avbøtende tiltak.

Klepp kommune ber om at meldingens alternativ 3,4 og 5 blir konsekvensutredet, og påpeker at meldingens alternativ 1 har et vesentlig konfliktnivå i Klepp kommune.