Forordningen regulerer de fysiske markedene for omsetning av kraft, nærmere bestemt handel med kraft dagen før fysisk levering av kraft (døgnmarkedet) og handel med kraft kontinuerlig fram til driftstimen (intradagmarkedet). CACM legger til rette for et harmonisert regelverk for sammenkobling av europeiske kraftmarkeder og tildeling av kapasitet for overføring av kraft mellom budområder (markedskopling).
Kommisjonsforordning (EU) 2015/1222 om fastsettelse av retningslinjer for kapasitetstildeling og flaskehalshåndtering (CACM) gir rammene for utviklingen av markeder for omsetning av elektrisk energi innenfor tidssegmentene dagen før levering og intradag. Forordningen regulerer de fysiske markedene for omsetning av kraft, både handel i døgnmarkedet og intradagmarkedet. Døgnmarkedet er et auksjonsmarked for omsetning av elektrisitet med fysisk levering det påfølgende døgnet. Auksjonen holdes kl 12:00 og fastsetter pris og volum for hver time det påfølgende døgnet. I intradagmarkedet handles det kontinuerlig i tidsrommet mellom klareringen i døgnmarkedet og frem til én time før driftstimen. Aktører kan handle i intradagmarkedet for å rette opp eventuelle ubalanser i døgnmarkedet. Den nødvendige momentane balansen mellom tilbud og etterspørsel i kraftsystemet sikres i stor grad i disse markedene.
CACM legger til rette for et harmonisert regelverk for sammenkobling av europeiske kraftmarkeder og tildeling av kapasitet for overføring av kraft mellom budområder. For å sikre optimal bruk av kapasitet i nettet er det behov for en koordinert og harmonisert beregningsmåte. CACM legger opp til at kapasitetsberegninger skjer på regional basis. Systemoperatører (bl.a. Statnett) og kraftbørser (bl.a. Nord Pool og EPEX) har en rekke oppgaver for å få til dette. CACM legger rammene for samarbeid mellom disse for å utvikle nødvendige metoder og vilkår for handel med elektrisk energi. Disse metodene og vilkårene skal godkjennes av nasjonale reguleringsmyndighetene (bl.a. RME). Formålet med retningslinjen er mer effektiv utnyttelse av overføringsnettet på tvers av landegrenser og budområder, og økt konkurranse til nytte for forbrukerne.
For flere detaljer henviser vi til EØS-notatdatabasen som har et sammendrag av forordningen skrevet på norsk.